Aarhus Universitets segl

Giv ikke op selvom det er besværligt

Maja Hegelund og Linn Håkonsen er begge glade for at have flyttet deres studie til Århus. Men de måtte kæmpe for at det lykkedes.


Af Astrid Hellerup Madsen
ahm@adm.au.dk

Da Linn Håkonsen og hendes kæreste i 2007 skulle være forældre, studerede de begge to medicin, hun i Odense, og han i Århus. Så for at den nye familie kunne forenes, måtte en af dem skifte universitet og studieby.
  – Det gik rigtig nemt. Eller, det gjorde det i anden omgang, husker hun.
   Selv om der i sidste ende gerne skulle komme de samme læger ud af det, er de tre medicinstudier i København, Odense og Århus forskelligt opbygget. Og det er netop det, der kan gøre det svært at skifte fra det ene til det andet universitet.
  – Vi udfyldte overflytningspapirer og gennemgik en hel masse fagbeskrivelser. Jeg tror, vi sendte 25 papirer ind sammen med ansøgningsskemaet, siger Linn Håkonson..
   Fordi medicinstudierne i Odense og Århus er forskelligt bygget op, skulle Linn Håkonsen og hendes kæreste selv redegøre for, at hun var fuldt på ”bølgelængde” med det faglige niveau i Århus.
  – Vi snakkede med studievejlederne både i Odense og Århus, men begge steder var de usikre på, om det kunne lade sig gøre. De anbefalede, at jeg skulle tage hele bachelordelen.
   Ansøgningen om overflytning blev faktisk godkendt, men fordi der ikke var nogle ledige pladser, måtte Linn Håkonsen alligevel blive i Odense og gøre sin bachelor færdig.
– Da jeg først havde den, var det nemt nok at blive overflyttet.

Begynd i god tid
Maja Hegelund havde læst Humanistisk Informatik på Aalborg Universitet i tre semestre, da hun fandt ud af, at hun ville tage sin kandidatuddannelse på Litteraturhistorie.
  – Det findes ikke på Aalborg Universitet, og så måtte jeg jo til Århus i stedet, siger hun.
   For overhovedet at kunne komme ind på kandidatuddannelsen, skulle hun tage suppleringsfag i Litteraturhistorie, og derfor skulle hun søge om dispensation fra Aalborg Universitet, før hun kunne søge ind i Århus.
  – Jeg begyndte først at undersøge mulighederne fem måneder før studiestart, og det var lige sent nok. Studienævnet var næsten to måneder om at svare på, om jeg kunne få dispensation. Så jeg nåede kun lige at sende min ansøgning af sted, inden fristen udløb, siger hun.
   Studievejledningen på Aalborg Universitet var ikke til meget hjælp for Maja Hegelund, de kendte ikke reglerne for overflytning. Hos studievejlederen på Litteraturhistorie i Århus fik hun dog den vejledning, hun behøvede.
   Maja Hegelund råder andre studerende, der gerne vil skifte universitet, til ikke at give op.
  – Men sæt dig grundigt ind i reglerne, og så start i god tid, lyder hendes råd.