Aarhus Universitets segl

Ny evakuerings­plan på AU

Aarhus Universitet har fået en samlet evakueringsplan, der ved farlige situationer skal sikre, at studerende og ansatte kommer sikkert ud af bygningerne. Men beredskabet ved skudepisoder er særligt vanskeligt, og derfor diskuteres den problemstilling fortsat med politiet.


Af Astrid Hellerup Madsen
ahm@adm.au.dk


– Vi har jo en forhistorie her på universitetet, siger Anders Kragh Moestrup, leder af Arbejdsmiljøsektoren på Aarhus Universitet. Han har det overordnede ansvar for sikkerheden på stedet, og det er bl.a. ham, der står bag evakueringsplanen og en nyudgivet folder med retningslinjer i tilfælde af evakuering.
Med forhistorie henviser han til 1994, hvor der var en skudepisode i kantinen på Nordisk Institut, der dengang lå i Trøjborgkomplekset. En 25-årig mand dræbte to andre studerende og sårede yderligere to, før han begik selvmord.
– Det er en del af universitetets historie på godt og ondt. Det er noget, man snakker om med jævne mellemrum, så jeg vil ikke sige, det er decideret tabubelagt. Derfor har vi valgt at indlede brochuren med fakta om tragedien på Trøjborg.

Samarbejder med politiet
Brand, bombetrussel, skudepisode – i mange forskellige scenarier er en evakueringsplan nødvendig. Men selvom evakueringsbrochuren indleder med en kort gennemgang af skudepisoden på Trøjborg, fortæller resten af folderen ikke, hvad studerende og ansatte skal gøre i sådan en specifik situation.
– Ved en skudepisode skal man måske gøre noget andet end ved evakuering i tilfælde af brand. Det skriver vi ikke noget om, siger Anders Kragh Moestrup.
Han forklarer det med, at beredskabet omkring skudepisoder er meget vanskeligt. Det er en så alvorlig opgave, at det er underlagt politiet.
– Hvis du spørger mig lige nu, så nej, vi er ikke forberedt på alle former for skudepisoder. Men vi er ikke bagud i forhold til andre universiteter og skoler.
I samarbejde med politiet bliver problemstillingen diskuteret meget. Anders Kragh Moestrup oplyser, at han skal til møde med politiet om nye forholdsregler på området i juni.

Mere om evakueringsplanen: www.arbejdsmiljo.au.dk