Aarhus Universitets segl

Nye muligheder for pc-eksamen

En ny opfindelse fra Aarhus Universitet gør det muligt at afholde alle eksamensformer på de studerendes egne computere – også dem, hvor man slet ikke må have hjælpemidler med.


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk


Håndskrift eller computer? Hidtil har det kun været muligt at afvikle eksaminer, hvor de studerende har adgang til at skrive på computer, hvis det var en såkaldt ”eksamen med hjælpemidler” – det vil sige, at det også skulle være tilladt at bruge f.eks. opslagsværker og notater. Ønskede underviseren at sætte begrænsninger, så var det frem med blyanten, papiret og kalkerpapiret.
Det vil en ny ide fra Aarhus Universitet gøre noget ved.
­− Vi har udviklet et koncept, hvor vi fuldstændigt kan styre, hvad de studerende har adgang til at åbne på deres maskiner. Det betyder, at de studerende kan få lov til at skrive på deres egne private computere, og at universitetet ikke behøver at indkøbe særlige eksamensmaskiner, for at kunne tilbyde noget andet end håndskrift, når det skal være uden hjælpemidler, siger studieleder Sven Skyum fra Det Naturvidenskabelige Fakultet, der har været med til at udvikle ideen.
Systemet bygger på en meget enkel teknologi. Den studerende sætter en USB-nøgle i sin egen medbragte computer. Computeren starter så op i et ”lukket eksamensrum”, lidt på samme måde, som når man selv åbner windows fra en installations-cd. I det lukkede rum har den studerende kun mulighed for at åbne de programmer og evt. internetsider, som eksaminator har givet lov til.
Systemet forventes at være klar til afprøvning ved sommereksaminerne.