Aarhus Universitets segl

Træthed efter frokosten er helt normalt

Mange kender sikkert det at blive lidt smådøsig efter frokosten, og det skyldes ikke arbejdet eller kedelige forelæsere. Det er derimod helt normalt og kaldes post-lunch dip.

 

Af Gitte Bindzus Knudsen
gbk@adm.au.dk


Du kender det sikkert. Klokken er kun lige omkring 13, da det første gab kommer snigende, og hovedet føler en trang til at blive støttet af håndfladerne. Frokosten er fordøjet, og i stedet for at arbejde eller studere har du allermest lyst til en lille lur, men bare rolig, du er ikke alene.
Tilstanden er i videnskaben kendt som post-lunch dip, og det er noget, mennesker i hele verden lider af. Typisk betyder det, at cirka syv timer efter at man er stået op, har man lyst til at sove igen. Det skyldes simpelthen den menneskelige døgnrytme.
Ifølge professor David F. Dinges, der forsker i søvn på University of Pennsylvania School of Medicine samt for NASA, oplever mange dette dyk i koncentrationen efter frokost, men det er forskelligt, hvor voldsomt man oplever det. Få mærker det næsten ikke, mens omkring 15-20 procent er det, som han kalder ”closet nappers”. De får sig enten en lur i bilen, på kontoret eller måske til en forelæsning.
Hvis man kan nikke genkendende til det og selv er en af dem, der falder i søvn til forelæsninger, seminarer og konferencer, bliver man af andre ofte set på som doven eller ugidelig, for det kan jo være direkte pinligt og sidde at nikke som en anden Stevie Wonder, mens tankerne er langt væk i drømmeland. Det er dog ofte, hverken fordi taleren er kedelig, eller man er doven, men derimod fordi man har en slem form for post-lunch dip. For denne gruppe af mennesker er det ifølge David F. Dinges bedst at give efter for trangen og tage en lille lur, da det efterfølgende forbedrer deres arbejde og koncentration.

Power naps virker
Man kan derfor godt tale for, at power naps om eftermiddagen slet ikke er nogen dårlig idé, og dette er også, hvad en japansk undersøgelse har fundet ud af.
I undersøgelsen fik en gruppe testpersoner lov at sove 20 minutter, lige før post-lunch dip normalt indtræder, og denne gruppes indsats på arbejdet var efterfølgende bedre end hos dem, der ikke havde taget en lur.
Alligevel er der ikke mange arbejdspladser, der har indført obligatoriske power naps, og man vil nok heller ikke opleve, at mange institutter helt fjerner undervisning og eksamen i perioden efter frokost. Til gengæld må man så forvente en lidt dårligere koncentration end i timerne om formiddagen.

Kaffe er den bedste kur
Men hvad skal man så gøre, hvis man er en af de uheldige, der falder i og bare må lukke øjnene, efter at madpakken er fortæret?
Ifølge Fred W. Turek, der er biologiprofessor på Center for Sleep and Circadian Biology på Northwestern University i USA, er kaffe et af de mest brugte midler mod post-lunch dip. En anden kur er motion, der er godt til at holde en vågen. Og ifølge professoren er det også et aldeles glimrende tidspunkt for en samtale med en medstuderende eller kollega.