Aarhus Universitets segl

En dag for de nysgerrige

Til Forskningens Døgn 2009 kunne man blive klogere på livet, lykken og alt derimellem.

 

Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk


Kan viden om generne give tyndere fedtskiver på flæskestegen? Hvor mange sprog forventer man vil uddø i de næste år – er dansk i fare? Og hvad sker der, hvis man kommer bagepulver og vand i en lille beholder og lukker låget tæt?
Alt det og meget mere fik interesserede besøgende svar på til dette års udgave af Forskningens Døgn, hvor Aarhus Universitet fredag den 24. april åbnede dørene under temaet ”Bliv klogere på livet”.
En af dem, der havde sagt ja til invitationen, var Jonas Jensen på 9 år, der var af sted sammen med sin skolefritidsordning. Hos ham var det især fysikshowet i forhallen, hvor man kunne lave små eksperimenter under kyndig vejledning af studerende, der var et stort hit.
– Man prøver noget nyt, som man ikke har set før. Og så lærer man noget. Det sjoveste har nok været at se nogle ting boble rigtig meget, forklarede han, inden han løb tilbage til bordet med eksperimenterne. Jonas’ mor, Lisa Jensen, havde taget eftermiddagen fri for at hjælpe skolen med turen til Aarhus Universitet, og hun var også begejstret for arrangementet.
– Det er et godt initiativ og en sjov ide. Det er en god måde at introducere børnene til forskningen, og de får set, at dagligdagen egentlig er fyldt med videnskab, uden at man ved det, sagde hun.

Programmet blev nærlæst
Universitetets hovedområder havde arrangementer flere steder i landet. I Århus foregik arrangementet bl.a. i og omkring vandrehallen på Matematisk Institut, hvor robotter, tandproteser og videnskabeligt opmålte blomster konkurrerede om pladsen i stande fra de forskellige områder af universitetet. Samtidig var det muligt at høre auditorie-foredrag om alt fra nanoteknologi til definitionen på lykke og livskvalitet.
Også Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Danmarks Miljøundersøgelser og Handels- og Ingeniørhøjskolen i Herning havde arrangementer i anledning af Forskningens Døgn i bl.a. Viborg, Silkeborg, Herning, Roskilde og Svanninge Bakker på Sydfyn.
For Jonna Frederiksmose og Gitte Lauritsen, som var taget sammen af sted til arrangementet i Århus, var det især foredragene, der trak.
– Jeg er meget videbegærlig, og her behøver man bare gå fra sal til sal for at lære nyt. Det er meget spændende, forklarer Jonna Frede­riksmose, mens dagens fortsatte program bliver nærstuderet.
– Vi har hørt om religionens biologi, og nu vil vi gerne høre om syg kunst, og senere skal vi til foredrag om meningen med livet. Det er en god ide at samle alle mulige forskellige emner på én dag, siger Gitte Lauritsen.

Appetit til mere
Aarhus Universitets kommunikationschef, ­Anders Frølund, var meget tilfreds med arran­gementet og ikke mindst, at så mange var mødt frem for at blive klogere.
– Det er dejligt at mærke, at forskerne og gæsterne er så glade for at møde hinanden. Det tror jeg skyldes formen, som virkelig er i øjenhøjde. Selvfølgelig er det svært at formidle komplicerede emner på en stand eller til et kort 20-minutters foredrag. Men vi vil gerne nå ud med forskningen på så mange forskellige måder som muligt, og vækker et emne appetit til mere hos de besøgende, så er f.eks. Folkeuniversitetet og efter- og videreuddannelserne et oplagt næste skridt, forklarer han.
Anders Frølund vurderer umiddelbart, at godt 1000 besøgende var forbi på den del af Forskningens Døgn, der foregik i Universitetsparken.
Og de fik rent faktisk svar på de indledende spørgsmål fra denne artikel.
Vores viden om generne bruges nemlig alle­rede i dag til at forbedre husdyravlen og kvaliteten af kødet, og godt nok er forskerne uenige om, præcist hvor mange sprog der vil forsvinde, men dansk er helt sikkert ikke et af dem.
Med hensyn til den tætlukkede bagepulver- og vandbeholder, så vil CAMPUS lade det være op til læserne at eksperimentere for at finde svaret – så længe de husker sikkerhedsbrillerne og kitlen og er klar til selv at gøre rent.

Fotosyntese ”live” . Mens gæsterne fulgte med i målingerne på projektoren, kunne forskerne løbende justere planternes fotosyntese ved at ændre på omgivelserne.
Danmarksmestre i robot. Tvillingerne Gunhild og Signe Rolighed Thorsen demonstrerede deres vinderrobot bygget af klodser fra LEGO Mindstormers serien. Efter et succesrigt danmarksmesterskab har de to piger blandt andet været en VM-tur i Japan for at dyste med andre unge i, hvis robot der hurtigst og bedst kan samle bordtennisbolde op på en lukket bane.
Frosne dyr. Regnorme med frostvæske var et af temaerne ved DMU's velbesøgte arrangement om fredagen på Torvet i Silkeborg. Omkring 500 silkeborgensere – også skolebørn – kiggede forbi i teltet. Her fortæller forsker Lars-Henrik Leckmann om ormenes frostbeskyttelse.
Klima. Danmarks Miljøundersøgelser satte kranier, klimaeffekter og luftforurening i centrum på Stændertorvet i Roskilde. Ph.d-studerende Line Anker Kyhn fortalte om klimaændringerne i Grønland og deres effekter på dyr og planter.