Aarhus Universitets segl

16 m2 til tre mennesker

… det var virkeligheden for den indiske ph.d.-studerende Ravi Patil i otte måneder. Efterspørgslen på de små et- og torumslejligheder på Forskningscenter Foulum er eksploderet på bare et år.

 

Af Gitte Bindzus Knudsen
gbk@adm.au.dk

 

I Foulum er der mangel på boliger.
På bare et år er man gået fra at have ledige boliger til lange ventelister. Det pludselige skift skyldes den store stigning i antallet af ph.d.-studerende på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF), hvor cirka halvdelen af de nye studerende er udlændinge.
En af dem er indiske Ravi Patil, der kom hertil i marts 2008. Dengang fik han en etrumsbolig, som var fin, da det kun var ham, men da hans kone og parrets søn kom til landet seks måneder senere, opstod problemerne.
– Boligen er på 16 kvadratmeter, så der er alt for lidt plads til tre personer, men på grund af lange ventelister til en større bolig endte vi med at bo sådan i otte måneder, udbryder Ravi Patil, der netop er flyttet til noget større.
For den indiske ph.d.-studerende er det ligesom for mange af de andre udenlandske ph.d.-studerende, vigtigt at være tæt på sit arbejde, da han ellers ikke ville kunne passe sin forskning.
– Med min feltforskning arbejder jeg meget om aftenen og i weekenden. Det kunne jeg slet ikke, hvis jeg boede i Viborg, da busforbindelsen er meget dårlig. Derfor er det nødvendigt for mig at bo så tæt på, så længe jeg ikke har et dansk kørekort og bil.

Over 20 på venteliste
Birgit Søndergaard Madsen, der administrerer boligerne i Foulum, bekræfter, at der er stor efterspørgsel på stedets 17 etrumsboliger og otte torumsboliger.
– Da jeg startede for tre år siden, havde vi boliger, der stod tomme, sådan er det ikke længere. Nu har vi over 20 på venteliste, og der kan gå flere år, før de nederste på listen får en bolig, forklarer hun.
På trods af den høje efterspørgsel og de lange ventelister lader det ikke til, at der er nye boliger på vej. Ifølge Niels Kiil, kontorchef på Forskningssekretariatet i Foulum, vil DJF ikke bygge nye tjenesteboliger ved Forskningscenter Foulum. I stedet satser man på i samarbejde med Viborg Kommune og boligselskaber i Viborg at kunne udbyde flere møblerede værelser/boliger i Viborg.
Dekanatet har dog også valgt at tale med et ejendomsselskab om mulighederne for flere boliger i Foulum, da alle muligheder bliver undersøgt.
– En betingelse for at få en privat investor til at putte penge i et boligprojekt er dog, at det kan dokumenteres med en stor sandsynlighed, at investoren får en fast lejeindtægt retur hver måned, og det kniber det med, når institutterne skal binde sig økonomisk ud i fremtiden, forklarer Niels Kiil.