Aarhus Universitets segl

Foxtrot som fælles referenceramme

Mange humanistiske forskere får med tiden et lidt distanceret forhold til deres arbejdsplads, mener idehistorikeren Dorthe Jørgensen.

 

Af Astrid Hellerup Madsen
ahm@adm.au.dk


– I alle de 13 år, jeg har været ansat her, har der været snak om, at vi skulle have et motionsrum. 13 år uden, at det blev til noget, siger Anders Breinholt, systemudvikler på DJF i Foulum og formand for personaleforeningen på stedet. Men i februar 2007 skete der noget. Da blev personaleforeningen nemlig stiftet, og så kom der skub i tingene. I dag er over 80 procent af de ansatte aktive i foreningen – og motionsrummet, ja det er nu ved at blive en realitet.

”Der går min dansepartner”
– Da foreningen var på pub-crawl i Viborg var den yngste en specialestuderende, og den ældste var forskningsprofessor Jørgen E. Olesen, der er med i FN’s klimapanel. Det siger noget om, hvor bredt vi har fået folk til at engagere sig, fortæller han.
På DJF ligger de forskellige fagområder spredt, og de har ikke meget at gøre med hinanden til daglig. Anders Breinholt mener, personaleforeningen er blevet så populær, fordi den får folk til at mødes på tværs af afdelinger. Så selvom der i starten mest bliver snakket arbejde, giver det de ansatte mulighed for at mødes i nye rammer.
– Det er sjovt at se, hvordan ens seriøse kollegaer, dybt intelligente mennesker, må koncentrere sig for at holde takten, siger han om den ugentlige danseundervisning.
– Er det mig, du snakker om? råber en forbipasserende kvinde med et stort smil. Det er tilfældigvis hende, Anders Breinholt danser bl.a. tango og foxtrot med hver mandag. De kendte ikke hinanden i forvejen og ville sikkert ikke være kommet til det, hvis det ikke havde været for foreningens arrangement.

OL i Århus?
Da foreningen skulle startes op, kontaktede bestyrelsen Aarhus Universitet, for at få gode råd og vejledning fra ”moderskibet”. Her fik de den besked, at man skam ikke havde en samlet personaleforening. Det overraskede meget, men satte ikke en stopper for bagmændenes entusiasme, hvor der ikke er langt fra idé til handling:
– Hvad med Aarhus Universitets Olympiske Lege? Det er da en fantastisk idé! Alle fakulteterne kunne dyste mod hinanden, siger formanden. Han mener, det ville skabe en følelse af samhørighed på det geografisk spredte Aarhus Universitet.
– Vores arrangementer er med til at lade folks batterier op, derfor gider folk blive ved med at møde op. Alle fakulteter burde have en engageret personaleforening. Det giver folk større arbejdsglæde i den sidste ende, siger
Anders Breinholt.