Hvert år giver Aarhus Universitet omkring 3,8 millioner kroner i støtte til studenterorganisationer.
Cirka 1,1 million bliver fordelt af de enkelte hovedområder, 1,5 million går til særlige arrangementer som fester i parken, kapsejlads og studenteridrætten, og 1,2 million er hidtil blevet fordelt mellem de studenterpolitiske organisationer efter deres stemmetal til de to seneste bestyrelsesvalg.
Men nu har rektoratet, efter at have hørt de studenterpolitiske organisationer, besluttet, at den sidste 1,2 million i stedet skal fordeles efter kontrakter, hvor organisationerne og universitetet indgår aftaler om konkrete studenteropgaver, som skal løftes. Det kan være støttearbejde for studenterrepræsentanterne i studienævnene, foredragsrækker for de studerende eller noget helt tredje.
Formålet med den nye ordning er, at pengene ikke skal fordeles efter, hvem der kan trække flest stemmer, men i stedet efter, hvem der gør det bedste arbejde for de studerende.
Både de socialdemokratiske studerende i Frit Forum og det tværpolitiske Studenterrådet er positive over for den nye model.
Håber på mere anerkendelse
Karl Kjær Bang, som er Århus-formand for Frit Forum, håber, at den nye kontraktbaserede støtte vil betyde, at universitetet i højere grad vil anerkende foreningen som en samarbejdspartner på lige fod med Studenterrådet. I løbet af et semester arrangerer Frit Forum 20-30 foredragsaftner med bl.a. forskere og meningsdannere, som formanden meget gerne vil have gjort mere synlige.
Karl Kjær Bang afviser dog, at foreningen vil føre mindre valgkamp til universitetsorganerne, selvom de fremover ikke er så afhængige af stemmerne for at få penge.
– Vi er en studenterpolitisk organisation, og det er vigtigt for os at være med til at præge studiemiljøet. Det gør man bl.a. ved at få valgt repræsentanter til studienævn, akademisk råd og bestyrelsen, og derfor vil vi fortsat lægge mange kræfter i valgkampene. Men måske giver det os en større frihed til at brede studenterdebatten ud på fakulteter, hvor vi normalt ikke har været til stede, at vi ikke mere er afhængige af bestyrelsesstemmerne.
Slipper for pseudovalgkamp
Studenterrådets formand Svend Dyrholm er også umiddelbart positiv over for den nye aftaleform, selvom han gerne vil se udformningen af de endelige kontrakter, før han rækker armene helt i vejret.
– Det er meget vigtigt for os, at vi stadig får mulighed for at støtte f.eks. fagrådene på de enkelte institutter, og at studenterdemokratiet kører ordentligt videre, selvom det kommer på kontrakt. Men generelt er vi positive, for i den gamle model kunne hvem som helst stille op til bestyrelsen og få penge, hvis de var gode til at samle stemmer, selvom de ikke lavede studenterpolitisk arbejde. Vi slipper for pseudovalgkampe, der for nogle foreninger kun handler om penge, og får i stedet mere studenterarbejde. Det kan kun være positivt, siger han.
Den nye fordelingsmodel vil gradvist blive indfaset over de kommende år, og de cirka 100.000 kroner, som Aarhus Universitet hvert år modtager øremærket fra staten til studenterpolitisk arbejde, vil fortsat blive fordelt efter stemmetallet til bestyrelsen.