Aarhus Universitets segl

Flere Erasmus Mundus-studerende får erstatning fra Aarhus Universitet

I januar fik fire erstatning, og nu udbetaler Aarhus Universitet i alt 1,5 millioner til yderligere 22 Erasmus Mundus-studerende.


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk


Aarhus Universitet har aldrig selv fået pengene i kassen – de er i stedet opkrævet af udenlandske universiteter, der rutinemæssigt opkræver deltagergebyr hos studerende fra andre lande.
Men mens hundredvis af studerende hvert år rejser ud på egen hånd til fremmede universiteter, og nogle af dem også betaler indskrivningsgebyr for det, så er de i alt 26, som nu skal have erstatning, ifølge Universitets- og Bygningsstyrelsens (UBST) fortolkning rejst ud som en fast del af et dansk uddannelsesforløb.
De har alle studeret på Erasmus Mundus-uddannelserne ”Lifelong Learning: Policy and Management” og ”Journalism and Media Within Globalisation", og fordi uddannelsen ifølge UBST bliver drevet af et dansk universitet, hvor betalingsuniversiteter ikke er tilladt, skal alle 26 nu have udbetalt erstatning.
I januar fik de første 4 erstatning, men i en ny afgørelse slår Universitets- og Bygningsstyrelsen fast, at Aarhus Universitet var forpligtet til at gøre Erasmus Mundus-ansøgerne bekendt med, at der på Aarhus Universitet eksisterede et parallelt dansk uddannelsesforløb, som ikke krævede deltagerbetaling, og at universitetet skal betale erstatning, hvis dette ikke er sket.
– Jeg er tilfreds med, at der nu er kommet en afgørelse i denne meget spegede sag, og har på baggrund af den besluttet, at alle 26, der har læst på de 2 uddannelser fra 2005 til 2007, skal have betalt erstatning for de udgifter, de har haft i forbindelse med studieophold uden for Danmark, siger rektor Lauritz B. Holm-Nielsen.