Aarhus Universitets segl

Frit en forsker

Udnyt den store hjernemasse på Aarhus Universitet

Af Louise Debois
ldn@adm.au.dk

Spørgsmål:

Kan man vænne sig til at tåle kulde?
(Morten Yde Petersen, økonomi, 1. semester)

 

Svar:

Lektor Ole Sonne, Institut for Fysiologi og Biofysik, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet:
   – Mennesket er egentlig et tropisk dyr, og faktisk er vi slet ikke beregnet til at bo nord for den 55. breddegrad. Når vi alligevel vælger at gøre det, reagerer kroppen på kuldepåvirkningen – men forskelligt, afhængigt af om den udsættes for vedvarende eller årstidsbestemt kulde. Ved vedvarende kuldepåvirkninger over generationer vil kroppen langsomt tilvænne sig det kolde klima. Man kan se på folk, der bor i polaregne, at de gennem evolutionen har udviklet et væsentligt højere stofskifte end andre mennesker. Det betyder, at de producerer mere varme og dermed bedre kan modstå kulde. Det betyder så også, at der skal langt mere mad indenbords.

Men hvad så med en vinter som den, vi har haft i Danmark i år. Reagerer kroppen også på det?

– Ja, det gør den. I løbet af ret kort tid kan man faktisk træne sig op til at få en højere hudtemperatur. Men ved årstidsbestemt kulde foregår denne tilvænning meget lokalt på kuldeeksponerede overflader som fingre og ansigt. Vi får kolde fingre i vintervejret, fordi kroppen lukker af for blodtilførslen. Det giver fare for forfrysninger, men kroppen kan vænne sig til at åbne op for blodet. Resultatet er varmere fingre og færre forfrysninger. Men det koster energi, og derfor spiser vi ofte mere om vinteren.

Får vi mere hår på kroppen under en barsk vinter?

– Der er ingen fare for, at vi får pels igen. Det har vi for længst kompenseret for ved at klæde os bedre på. Hvis man som fyr vil have en kraftig hårpragt på overkroppen, er tricket ikke at gå uden jakke om vinteren. Og pigerne skal ikke frygte at få overskæg for den sags skyld.

 

ldn@adm.au.dk