Aarhus Universitets segl

Sådan er de andre medicin

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Af Louise Debois,
Astrid Hellerup Madsen
og Ida Hammerich Nielson
ldn@adm.au.dk
ahm@adm.au.dk
ihn@adm.au.dk

Victor Albeck-Bygningen, den gamle fødselsanstalt, er nu rammen om læsesal, pauserum og bibliotek for studerende fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Men som det ligger der, med Universitetsparkens gule bygninger som kontrast, ligner det mere et mindre, adeligt jagtslot. Den tanke forsvinder ikke, når den tunge, hvide trædør ind til bygningen bliver åbnet og afslører brede trapper, doriske søjler og skakbræt-ternet gulv.
   – Arrogante? Nej, det er vi medicinere bestemt ikke. Men hvis vi var, ville det kun være, fordi vi havde noget at have det i, griner en underviser, der suser ned ad trappen. Han har for travlt til at stoppe op, men vil gerne snakke, mens han småløber ned ad gangen. Ifølge ham har de ikke mere travlt end andre undervisere.
   – Men vi er nok ret gode til at se travle ud, fortsætter han og stopper pludselig op med en tænksom mine.
   – Måske er det derfor, de andre ser os som højrøvede. Nå, men det med de mange svenskere er altså en myte.

Myten om svenskerne

Uden for biblioteket sidder to lyshårede studerende. Deres bord er fyldt op med overstregningstuscher i alle regnbuens forskellige farver, hvilket virkelig får dem til at se meget travle ud.
    Synes de så, det er tyndet ud i de mange svenskere og nordmænd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet? Det griner de begge to af, hvorefter den ene med en syngende svensk accent siger:
   – Inte just präcis.
    Længere nede ad gangen står en gruppe sygeplejerskestuderende. De er helt enige i, at i hvert fald medicinstuderende godt kan være arrogante.
   – Her på uni er vi ret lige, som studerende er vi jo i samme båd. Men når vi så møder dem på sygehuset, er der mange, der pludselig ikke engang kan sige "hej", siger en fra gruppen forklarende. De andre nikker samstemmende. Til gengæld mener de ikke, at de ansatte har samme overlegne attitude. De er lige hjælpsomme alle steder.
    På bygningens øverste etage ligger de studerendes pauserum. Her er et lille tekøkken med køleskab til madpakken. Et kig ind gennem glaslågerne til garderobeskabene afslører, at instant kaffe er en vigtig del af studielivet. I ¾ af skabene er der kaffepulver.
    Det har en af husets administrativt ansatte en god forklaring på:
   – Medicinstuderende er ikke klogere end andre studerende. Men de er de mest ihærdige, de kan læse i døgndrift. Ingen andre steder har jeg set studerende læse så meget.