Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitet har fødselsdag

Årsfesten nærmer sig. UNIvers har gravet lidt i den traditionsrige fests historie.Af Ida Hammerich Nielson
ihn@adm.au.dk

Taler og prisoverrækkelser i aulaen. Idrætsdag. Gallafest i Musikhuset med musikalsk underholdning af bl.a. Sanne Salomonsen. Danmarks Største Fredagsbar i Universitetsparken. Der er både højtidelighed og god, gammeldags druk, når Aarhus Universitet fejrer sin grundlæggelse den 10. september. Og sådan har det faktisk været siden årsfestens begyndelse.
    Universitetet holdt sin første immatrikulations- og årsfest i 1929 – på sin ét års fødselsdag. Her var omdrejningspunktet de 75 nye studerende, der alle skulle give hånd til bestyrelsesformanden, overlæge Victor Albeck og dermed tilkendegive, at de ville holde de akademiske love. En kvartet spillede Beethovens Opus 18 nr. 2 i G-dur, og professor L.L. Hammerich fra Københavns Universitet opfordrede i sin festtale ungdommen til at ”dygtiggøre sig politisk”. De hvidklædte studiner i det ellers mandsdominerede forum bragte ”et pust af forår ind over forsamlingen”, fortæller en artikel om arrangementet i avisen Demokraten.

Druk henvist til spisestuerne

Efter immatrikulationshøjtideligheden var der rusfest. Der blev i 50’erne ligefrem importeret piger til lejligheden, f.eks. sygeplejeelever fra det nærliggende kommunehospital, fordi størstedelen af de studerende var mænd. Og det går jo ikke, når man skal danse vals. De studerende kunne også vælge at holde en pause fra dansen nede i hovedbygningens kælder, hvor spisestuerne udgjorde ”et kogende krater af øldrikkere”, som den tidligere studerende Torben Kisbye (1930-1990) skriver.
    En anden forhenværende studerende, Ib Andersen (f. 1936), fortæller, at han inden festen sammen med en god ven altid lagde ”en solid, men billig såkaldt bund hjemmefra. Det foregik ved at drikke en magnumflaske af ”Den med tyren” varmet godt op ved radiatoren og tilsat nogle sukkerknalde for at mildne den overvældende smag af garvesyre.”

Fra aula til Musikhus

I begyndelsen spillede de studerende en central rolle i den officielle årsfest. I dag er den officielle årsfest for de ansatte samt officielle gæster, mens de studerende holder deres egen fest sideløbende.
   - I 1946 fik man aulaen, og man kunne derfor fordoble festivitassen. Det gjorde man ved at adskille immatrikulationsfesten fra selve årsfesten, så der kunne afholdes to fester i første del af september. I 1970 bortfalder den centrale immatrikulationsfest helt, siger universitetshistoriker Palle Lykke og tilføjer, at der nogle år i 1970’erne heller ingen årsfest var.
   - Man befandt sig i studenteroprørets kogende kølvand og rektor Svend Bundgaard var ikke specielt begejstret for traditioner og ceremonier. Men der var alligevel ”mindre højtideligheder”, hvor man kunne udlevere priser og proklamere doktorer m.v., siger Palle Lykke.
    I begyndelsen blev immatrikulationsfestens aula-højtidelighed efterfulgt af rusfest med souper og dans – og sommetider endda teaterbesøg forinden. Det var studenterforeningen, der stod for dette arrangement.
    I anden halvdel af 1970’erne overtog universitetet selv afholdelsen af aftenarrangementet, der nu blev holdt i Stakladen. For fire år siden flyttede aftenarrangementet så ned i Musikhuset, hvor deltagerne bl.a. har overværet koncerter under temaerne ”Dansk musik gennem 80 år” og ”Bob Dylan” samt nydt en efterfølgende buffet.

 

Læs mere om årsfesten på: www.atrium.au.dk

Læs mere om aarhus universitets historie på: www.au.dk/uhu

Se uddrag af ib andersens erindringer om universitetsfester i 1950’erne på: www.au.dk/uhu/samlingerne/personarkiver/ibandersen/universitetsfesteri1950erne