Aarhus Universitets segl

En butik fra gamle dage

Boghandler Else Marie Mortensen ærgrer sig. Efter 30 år bag disken i Odontologisk Boghandel må hun måske dreje nøglen om på grund af anstrengt økonomi.Af Ida Hammerich Nielson
ihn@adm.au.dk

I kælderen under Odontologisk Institut ligger en ganske særlig butik, som måske kan blive tvunget til at lukke. Desværre, lyder det fra medarbejderne, som helst ikke vil undvære Odontologisk Boghandel. På hylderne ligger studiebøger om alt fra kæbekirurgi til børnetandpleje, og i det øvrige sortiment af kontorartikler og tandpleje finder vi blandt meget andet et mundspejl med lys, en orange bamse og rensemiddel til proteser. Samt slik. Inventaret i den godt gemte butik vækker minder om en svunden tid: Brune arkitektlamper, en gammel trykknap-telefon og en stor, rød skrivemaskine.

Anstrengt økonomi

Bag disken står boghandler Else Marie Mortensen, der gennem snart 30 år har langet bøger og tandbørster over disken i den lille, selvejende boghandel. Det er måske snart slut. Anstrengt økonomi tvinger inden for få år butikken til at lukke.
   - Mange køber deres bøger over nettet i dag, og derudover er universitetet holdt op med at handle hos os på grund af EU-regler, der siger, at universiteternes køb skal udliciteres, fortæller Else Marie Mortensen, der sammen med mange andre på instituttet ærgrer sig over butikkens skæbne.

Socialt samlingssted

Kunderne i Odontologisk Boghandel er både studerende, ansatte, nuværende og tidligere patienter ved Tandlægeskolen. Else Marie Mortensen kender de fleste af kunderne, der ofte kigger ned for at handle og få en sludder.
   - Stedet betyder meget socialt, og vi har nogle gode faglige snakke hernede. Derfor er det ekstra ærgerligt, at vi måske må lukke. De studerende spørger mig også, hvor de nu skal gå hen. Jeg kan jo hjælpe dem med at finde de rigtige bøger til de forskellige semestre, siger Else Marie Mortensen, der efter mange år på instituttet kan afkode alle fagtermerne på bøgerne.
    Der findes ingen computer i butikken. Når Else Marie Mortensen skal handle i udlandet, griber hun den brune trykknaptelefon.
   - Det er lige så nemt for mig at ringe, og jeg synes også det er nemmest at mødes mund til mund. Derudover er jeg ikke så dus med edb, siger Else Marie Mortensen, der tager den røde skrivemaskine i brug, når hun skal skrive fakturaer og pakkesedler.

Tandlæger spiser også slik

Else Marie Mortensen lægger sammen med de andre ansatte på Odontologisk Institut ikke skjul på sin ærgrelse over butikkens fremtid.
   - Det bliver meget mærkeligt, når butikken ikke er her mere. Vi synes, det er synd, at en institution i institutionen må lukke. Hvorfor skal det hele blive så stort, spørger hun.
    På disken frister en lang række farvestrålende Haribo-poser. Hvad siger tandlægerne dog til butikkens fine udvalg af lakrids, vingummi og karameller?
   - De siger, jeg skal se at få hylderne fyldt op! Tandlæger spiser også slik, smiler Else Marie Mortensen.


Mød en TAP

Har du lyst til at fortælle om dit  arbejde - eller kender du en TAP, vi bør skrive om, så skriv til univers@au.dk eller ring 6020 2626.