Af Hans Plauborg
hhp@adm.au.dk
Det er it-fagene, der samlet set oplever den største fremgang på de danske universiteter i 2010. På IT-Universitetet (ITU) i København begynder hele 207 nye studerende – en fremgang på 63 procent – og universiteterne optager i alt 19 procent flere studerende på it-bacheloruddannelserne end sidste år. Aarhus Universitet er det eneste universitet, hvor der er et minimalt fald i antallet af optagne studerende.
– Vi må erkende, at datalogi og it i år ikke har fået del i den generelle fremgang for naturvidenskab i almindelighed og it-uddannelserne i særdeleshed, siger Sven Skyum, der er studieleder på Aarhus Faculty of Science and Technology.
Han ønsker ikke at gætte på mulige grunde til stagnationen, men peger på at fakultetets datalogiuddannelse i modsætning til landets andre it-uddannelser havde kæmpe fremgang i 2008. Fra 2007 til 2008 steg antallet af optagne på Datalogi fra 85 til 122, og fremgangen er blevet fastholdt i både 2009 og 2010 med ca. 120 optagne.
Faktisk begyndte fremgangen for Aarhus Universitets it-uddannelser allerede i 2007, som var første år med optag på en ny it-uddannelse. Uddannelsen henvender sig til unge, der ønsker en mere praktisk orienteret it-uddannelse end den traditionelle datalogiuddannelse.
– Man kunne have frygtet, at den nye uddannelse ville tage studerende fra Datalogi. Men det skete heldigvis ikke, så vi har fået mange flere datalogi- og it-studerende på Aarhus Universitet siden 2006, siger Sven Skyum.
Flere it-studerende er en målsætning Aarhus Universitets udviklingskontrakt med Videnskabsministeriet, og selvom optaget i år er stagneret, er målsætningen opfyldt, konstaterer Sven Skyum.
– Vi har et meget stærkt miljø for it og datalogi på Aarhus Universitet, og nu har andre af landets it-uddannelser altså oplevet den fremgang, som først kom til Århus.