Aarhus Universitets segl

IT er årets vinder – bare ikke på AU

Det vælter ind med studerende på ituddannelserne i 2010. Men på AU er situationen status quo efter kæmpe fremgang for to år siden. Af Hans Plauborg
hhp@adm.au.dk

Det er it-fagene, der samlet set oplever den største fremgang på de danske universiteter i 2010. På IT-Universitetet (ITU) i København begynder hele 207 nye studerende – en fremgang på 63 procent – og universiteterne optager i alt 19 procent flere studerende på it-bacheloruddannelserne end sidste år. Aarhus Universitet er det eneste universitet, hvor der er et minimalt fald i antallet af optagne studerende.
   – Vi må erkende, at datalogi og it i år ikke har fået del i den generelle fremgang for naturvidenskab i almindelighed og it-uddannelserne i særdeleshed, siger Sven Skyum, der er studieleder på Aarhus Faculty of Science and Technology.

Fremgang siden 2007

Han ønsker ikke at gætte på mulige grunde til stagnationen, men peger på at fakultetets datalogiuddannelse i modsætning til landets andre it-uddannelser havde kæmpe fremgang i 2008. Fra 2007 til 2008 steg antallet af optagne på Datalogi fra 85 til 122, og fremgangen er blevet fastholdt i både 2009 og 2010 med ca. 120 optagne.
    Faktisk begyndte fremgangen for Aarhus Universitets it-uddannelser allerede i 2007, som var første år med optag på en ny it-uddannelse. Uddannelsen henvender sig til unge, der ønsker en mere praktisk orienteret it-uddannelse end den traditionelle datalogiuddannelse.
   – Man kunne have frygtet, at den nye uddannelse ville tage studerende fra Datalogi. Men det skete heldigvis ikke, så vi har fået mange flere datalogi- og it-studerende på Aarhus Universitet siden 2006, siger Sven Skyum.

Stærkt miljø

Flere it-studerende er en målsætning Aarhus Universitets udviklingskontrakt med Videnskabsministeriet, og selvom optaget i år er stagneret, er målsætningen opfyldt, konstaterer Sven Skyum.
   – Vi har et meget stærkt miljø for it og datalogi på Aarhus Universitet, og nu har andre af landets it-uddannelser altså oplevet den fremgang, som først kom til Århus.