Aarhus Universitets segl

Musikken vender tilbage

Gasolin, Dizzy Gillespie, Savage Rose, Oscar Peterson, The Grateful Dead. Fra 60’erne og helt op i 80’erne var ingen for store til at spille i Stakladen. Med Studenterhus Århus’ flytning er bygningen genfødt som koncertsal.Af Lasse Emil Frølich Frost
lef@adm.au.dk

 

"Jeg giver ikke LSD til nogen!". Med disse ord manede The Grateful Dead’s leadguitarist, Jerry Garcia, oprørte læserbrevsskribenter til besindighed inden bandets koncert i Stakladen i 1972. Bandet spillede den aften for mere end fulde huse og fik overstrømmende anmeldelser. 60’erne og 70’erne var i sandhed happy days for Studenternes Hus.

Oprør and all that Jazz

– Det var et fantastisk samlingssted for foredrag, spisning og druk, erindrer dengang studerende Niels Arne Gadegaard om de første år i det studenterdrevne hus, der med indvielsen i 1964 var det første af sin art i Danmark.
    Men Studentersamvirket, der drev Studenternes Hus, ville mere. Under studenteroprøret i efteråret 1968 fungerede Stakladen som kommandocentral for lokalbesættelser, blokader, demonstrationstog og andre aktioner. Det er dog mest som spillested, Stakladen bliver husket. Og rækken af gæstende stjerner er lang. Internationale jazz-navne som Ben Webster og Oscar Peterson spillede der i 60’erne, mens det i 70’erne blev indtaget af beat- og rockmusikken, anført af blandt andre Gasolin, Savage Rose – og The Grateful Dead.

En skæbnesvanger

Studenternes Hus kørte så godt, at Studentersamvirket sidst i 70’erne udvidede foretagendet med "Computer-butikken". Salget af elektronik gik dog ikke helt som ventet. Den bugnende overskudsforretning var i slut-80’erne pludselig en synkende skude med millionunderskud, og det mindre koncertprogram lokkede færre og færre publikummer til. En septemberdag i 1991 var det slut. Efter 27 år med de studerende ved roret, måtte Studentersamvirket afhænde Studenternes Hus til daværende rektor Henning Lehmann, der straks overlod driften af huset til Studenterhusfonden af 1991. Uden studenterindflydelse forsvandt musikken således fra Stakladen – indtil nu. Men nu kommer musikken tilbage til Studenternes Hus, for Studenterhus Århus er flyttet ind.
   – Der bliver ikke nødvendigvis tale om en revival af gamle dages jazzkoncerter, men huset vil helt sikkert komme til at syde og boble med alt det nye og spændende, sådan som Studenterhus Århus har gjort det siden 2003, siger Anne Thorø Nielsen, direktør i Studenterhus Århus.
    Studenterhusfonden står stadig for driften af Studenternes Hus, og dens nuværende direktør, Tom Ebbe Jakobsen, udtrykker stor tillid til Studenterhus Århus’ økonomiske dispositioner i fremtiden.
   – De er fornuftige mennesker, som har lært af andres fejltagelser i fortiden, siger han og byder således både de studerende og musikken velkommen tilbage i Studenternes Hus.