Aarhus Universitets segl

NY HJÆLP TIL AFVISTE STUDERENDE

Aarhus Universitet har som noget helt nyt afholdt informationsmøde om ledige pladser.



Af Rikke Carlsen 
rc@adm.au.dk

Hvorfor har ingen tænkt på det før? Spørgsmålet blev mumlet i krogene af mange fremmødte, da Aarhus Universitet onsdag den 4. august for første gang, ved et samlet arrangement, gav årets afviste AU-ansøgere mulighed for at møde de studier, som stadig havde ledige pladser efter første ansøgningsrunde. 
    Ved et åbent møde i Søauditorierne kunne de potentielle studerende tale ansigt til ansigt med vejledere fra de uddannelser, som havde ledige stole i undervisningslokalerne.
    På selve dagen summede Søauditoriernes forhal af opklarende spørgsmål fra håbefulde studerende. Flere havde stillet sig op i køer og ventede tålmodig på at det blev deres tur til at få afklaret deres fremtid. Omkring 100 potentielle studerende mødte op i løbet af de tre timer arrangementet varede.
    En af dem er Kristoffer Rasmussen, som havde søgt filosofi som første prioritet. Studiets statistik har i mange år vist, at alle ansøgere bliver optaget, men i år har det høje ansøgerantal lavet om på det, og Kristoffer Rasmussen blev ikke en af de heldige.
   – Det var sindssygt overraskende, fordi der aldrig har været fyldt op før, siger han og forklarer, at han i stedet har valgt at undersøge sine muligheder blandt de ledige pladser på andre studier. Her faldt han over klassiske sprog, som blev mere interessant, jo mere han læste om det, men som også gav anledning til en del spørgsmål.
   – Man kan læse en masse på nettet, men man er først sikker, når man kommer hen og snakker med en fysisk person, siger han.

Vejledning i rekrutteringsfasen

Hvorfor det var første gang, man afholdt noget samlet, kan universitetets rekrutteringskoordinator Lykke Ankersen ikke svare på.
   – Det er et rigtigt godt spørgsmål. Vi har, i de seneste par år, arbejdet mere bevidst med at koble vejledning og rekruttering sammen. Så vi fokuserer mere på vejledning i rekrutteringsfasen, for at vi får de rigtige studerende til de rigtige pladser, siger hun.
    Dette førte til idéen om et åbent arrangement, hvor de, der ikke havde fået tilbudt studieplads, kunne få vejledning om deres muligheder.
    I 2010 har Aarhus Universitet tilbudt 6300 studiepladser, men et rekordhøjt antal ansøgere har også betydet, at mere end 1500 ansøgere i sommeren fik et afslag. Samtidig er der en skæv fordeling af ansøgerne, der betyder at Aarhus Universitet havde ledige pladser på flere studier. Infomødet i Søauditorierne var derfor et forsøg på at kombinere disse med de afviste studerende, og de besøgende kunne få udvidet kendskabet til de studier, der havde ledige pladser.
   – Alle de spørgsmål, jeg har haft, kunne jeg selvfølgelig have stillet over telefonen, men for at være sikker på, at det var det rigtige, jeg gjorde, kom jeg her i dag for at tale med en vejleder, siger Kristoffer Rasmussen og bekræfter sin sikkerhed ved at aflevere et ansøgningsskema efter samtalen.
    Og det var Kristoffer Rasmussen ikke ene om at gøre, siger Lykke Ankersen.
   – Vores indtryk er, at vi har hjulpet en hel del ansøgere til at blive afklaret på, hvad de vil. Og det synes vi er det vigtigste og bedste resultat af sådan en dag, siger hun.  

Dette første informationsmøde for afviste studerende skal evalueres i løbet af efteråret, men ifølge Lykke Ankersen er Studieadministrationens arbejdsgruppe umiddelbart positive over for at gentage arrangementet.   


Mikkel Nørgaard ,
kommunikationschef ,
Handels - og Ingeniørhøjskolen

Jeg var overrasket over, hvor afklaredede besøgende var. Jeg havde nok troet,at geografien ville være problemet, men de fleste var så langt i deres beslutningsproces, at det ikke betød særlig meget for dem, om de skulle tage uddannelsen i Århus eller Herning.

Det er rigtig godt med sådan et arrangement for de studerende, der ikke var heldige nok til at få deres førsteprioritet. Og vi fik vist nogle flere, at der er muligheder i Herning.