Aarhus Universitets segl

Optag næsten fordoblet

Aarhus Universitet får med rekordoptaget i år næsten lige så mange nye studerende som Københavns Universitet. Rektor Lauritz B. Holm Nielsen forsikrer, at de fysiske rammer vil blive udvidet. Af Hans Plauborg
hhp@adm.au.dk

2009 var et rekordår. Og 2010 bliver endnu et år, hvor antallet af studerende på Aarhus Universitet stiger voldsomt. Det endelige tal for årets optagelsesrunde foreligger først senere på efteråret, men alt tyder på, at mellem 6500 og 7000 unge vil begynde deres uddannelse på AU dette efterår. Dermed er antallet af nye studerende på Aarhus Universitet næsten fordoblet i løbet af blot fem år, og universitetet har oplevet en vækst uden sidestykke i den danske universitetsverden. I år er det tilmed alle hovedområder, der har formået at tiltrække flere studerende.
    Spørger man rektor Lauritz B. Holm-Nielsen, er det dog ikke er selvstændigt mål, at universitetet bliver så stort som muligt.
   – At vi optager flere studerende, ser jeg som et svar på nogle behov i samfundet, som universitetet er sat i verden for at løse. Og så glæder jeg mig bare over, at så mange unge mennesker ser værdierne i at uddanne sig, siger Lauritz B. Holm-Nielsen.

Visionsplan for udvidelse

Flere studerende kræver selvsagt mere plads, og rektor erkender, at de fysiske forhold ikke er helt optimale alle steder.
   – Sidste år havde vi en håndfuld psykologi-studerende, der måtte sidde på trapperne til de første forelæsninger. Det kommer måske også til at ske i år. Men jeg vil appellere til en smule tålmodighed. Vi skal nok få orden på det, flyttet lokaler og den slags, forsikrer Lauritz B. Holm-Nielsen.
    Han understreger, at det ikke skyldes manglende planlægning på universitetet eller ond vilje hos kommune eller stat, at der ikke allerede er skudt et hav af nye bygninger op. De er på vej, men ordentlig byggeri tager tid.
   – Vi har lavet en visionsplan, der viser, at det er fysisk muligt for universitetet at udvide over de næste årtier. Faktisk har vi mulighed for at fordoble arealet på universitetet. Men man skal også huske, at et godt studiemiljø handler om meget mere, end at der er en stol at sidde på, når man læser. Det er hele studielivet, kollegierne og undervisningen, som skal møde den udfordring, det er at optage flere, siger Lauritz B. Holm-Nielsen.