Aarhus Universitets segl

Formidling på skinner

Skriv en kort bog om dit hjerteblod i forskning. Aarhus Universitetsforlag lancerer utraditionel forskningsformidling i masseoplag.


Af Helge Hollesen
hho@adm.au.dk

Tag en gratis bog og brug rejsetiden på en tænkepause.
Togrejsende mellem Århus og København vil fra næste år få det tilbud fra Aarhus Universitetsforlag.
Det er forlagets ambition -  i samarbejde med Aarhus Universitet og DSB - at søsætte et nyt storstilet projekt, der skal synliggøre forskning på universitetet.
Forlaget vil hver måned tilbyde DSB-rejsende en ny bog, hvor en forsker formidler sin forskning på omkring 50 sider.
Hvis den rejsende foretrækker den mundtlige formidling, lader det sig også gøre. Alle bøger udkommer nemlig som lydbøger, man kan høre under togrejsen. Eller man kan downloade bogen som e-bog.

Begejstrede forskere

Tænkepauser hedder det nye projekt, som forlaget regner med at lancere om et års tid. Det tager afsæt i forlagets succesrige formidling med Univers-bøgerne.
– Men for forskere er det ofte en stor mundfuld at skulle skrive en bog på 200 sider, der skal fungere formidlingsmæssigt. Derfor opfordrer vi dem til at levere 50 sider om det, de brænder for, forklarer forlagsdirektør Claes Hvidbak, der betegner projektet som en udfordring, der også vil kræve kvalificeret modspil fra forlaget.
– Foreløbig har vi fået en begejstret reaktion fra de forskere, vi har været i kontakt med, siger han.

Markant profilering

Forlagsdirektøren peger på, at konceptet er anvendeligt i flere sammenhænge.
– Vi har i forvejen et nært samarbejde med Folkeuniversitetet, hvor vi leverer bøger til længere forelæsningsrækker. Tænkepause-serien åbner op for enkelt-forelæsninger, hvor der også kan leveres en bog med. Og når forskere er ude at fortælle om deres fagområde i gymnasierne, kan bogen udleveres til gymnasieelever og på den måde være med til at skabe øget interesse for universitetet, siger Claes Hvidbak.
Han betegner Tænkepauser som en markant profilering af AU’s forskning.
– Og det er jo præcis meningen med forlaget, fastslår han.

Tænkepauser

Aarhus Universitetsforlag udgiver en bog i serien hver måned.

Den er gratis i udgivelses-måneden, hvor den kan hentes i automater i togene.

Herefter koster den 50 kr. i boghandlen.