Aarhus Universitets segl

Mig og min bil

Hvor mange professorer i antropologi kører mon rundt i en BMW 335i? UNIvers har fundet nogle af universitetets bilentusiaster og spurgt en ekspert, hvordan højtuddannede har det med benzinslugeren.


Af Helge Hollesen
hho@adm.au.dk

Hans-Jørgen Schanz,
professor og afdelingsleder, Afdeling for Idéhistorie


Hvilken bil har du?

Jeg har en Jaguar S-type, motor: 4,2 l., V8, 411 hk, 530 Nm ved 3800 omdrejninger.
Bilen accelererer fra 0 til 100 km/t på 5,5 sekunder. Tophastighed er 250 km/t., hvor den elektronisk stopper. (den ville, hvis man fjernede denne elektroniske spærrer, nok være god for omkring 280 km/t.) Forbruget ligger på ca. 12 l. på 100 km.

Hvad betyder det for dig, at det er netop den bil?
Dette er min fjerde Jaguar, og når man en gang har haft sådan en, er det svært at skifte til noget andet. Bilen har nemlig sjæl. Og så tager den imod en, når man sætter sig ind i den, det er lige før den siger ”velkommen”. Man skal faktisk være i rigtig dårligt humør, hvis det ikke går over, når man sætter sig ind i den.

Hvad vil du især fremhæve ved din bil?
Dens køreegenskaber er helt i top: den er både til stille trillen derudaf, men også til drengerøvsmanøvrer, hvis det er det, man har brug for. Og så er den lynende hurtig. Faktisk er det sådan, at når man kører omkring 160 km/t og trykker lidt hårdt med højre fod, så fortsætter den uden tøven i en vild acceleration op til de 250, hvor den så bliver liggende.

Siger din bil noget om din personlighed – og hvad?
Jeg, der har en stor selvviden, er sikker på, at bilen ikke siger noget om min personlighed.

Den bedste oplevelse med din bil?
Det er faktisk hverdagsoplevelsen, når jeg henter den i garagen om morgenen. Men det er da også sjovt en gang i mellem at gøre Audi-drengene lidt fårede i ansigtet, når de tror, de kan smutte fra en i acceleration.
Hvad med din samvittighed og CO2?
Jeg tænker ikke så meget på CO2 udslippet. Bilen er jo ikke en kummefryser med kufferthjul under. Og i øvrigt: først når de store lastbiler får partikelfiltre, eller når de urgamle vrag, der kører rundt på de danske veje og forurener som bare fanden, er trukket ud af cirkulation, kan vi tale om sagen igen.

Den mest latterlige bil du kender?
Prisen som mest latterlig biltype må tilfalde riskogerne (japanske biler) fra 70´erne, de ligner alle et dollargrin, der har været i tørretumbleren. Den mest irriterende bil i dag er uden tvivl en Berlingo. Den er klodset, og når man ligger bag ved den, kan man ikke se andet end det, der er tilbage, når alle drømme er bristet.


Christian Grau: Jeg vil tro, at han fornægter det materialistiske. Men han er også blevet magelig med alderen, så han kunne sagtens køre i en lidt ældre Volvo.

 


 

Lars Villemoes,
Økonomi- og Kommunika-tionssekretariatet,
Danmarks Miljøundersøgelser, Roskilde.

 


Hvilken bil har du?

En Chrysler 300 Cabriolet fra 1968. Den er ca. 2 meter bred, ca. 6 meter lang og vejer 2 ton. Motoren er på 7,2 liter, og det officielle antal hestekræfter er 375, men der er væsentligt flere, for dengang angav bilfabrikkerne med vilje for lave tal, for at deres kunder kunne få billigere forsikringer eller overhovedet få den forsikret.

Hvad betyder det for dig, at det er netop den bil?
Et fint eksempel på amerikansk automobildesign fra den periode, da det var bedst – at man kan lave en bil i den størrelse så elegant, kræver en mester. Hans navn var Elwood Engel – måske bedst kendt for Lincoln Continental (den Kennedy blev skudt i). Vognen fandt jeg for fem år siden på eBay og købte den ubeset – mere letsindig kan man ikke være. Jeg har haft den indregistreret i Californien i nogle år, så jeg slap for at leje bil, når man var på ferie dér. Men nu har jeg taget den hjem til den danske sommer.

Hvad vil du især fremhæve ved din bil?
Blandt amerikanerbil-aficionados kaldes denne type for et ”full size badekar”. Den er specielt velegnet til at fragte blondiner i – der kan faktisk være en hel del.

Siger din bil noget om din personlighed – og hvad?
Ja faktisk – som den selvudslettende og undseelige person jeg er.
Den bedste oplevelse med din bil?
I mine yngre dage havde jeg et tilsvarende badekar. Når min kæreste kørte i den, oplevede hun gang på gang, at en ung herre sprang ind på passagersædet og spurgte: ”Skal det være os to i aften?” Tilsvarende er aldrig sket for mig – så det er egentligt begrænset, hvad jeg har af gode oplevelser.

Hvad med din samvittighed og CO2?
Fint. Den bliver kun brugt, når det er sommer, sol og søndag – og jeg kan finde fem blondiner, der vil være med til at betale for benzinen. Det er med årene blevet stadigt sværere.

Den mest latterlige bil du kender?
En Citroën Pluriel som faktisk er min daglige vogn. Det tager op til et kvarter at tage taget af, og man må lade det blive hjemme. Det er en naturlov, at det bliver regnvejr på hjemturen, og uden tag har du for alvor et badekar.

 

Christian Grau: Den er svær. Han kunne køre i en meget miljørigtig bil eller en gammel benzinslugende spand. Men jeg tror, han er den type, der har valgt æstetikken fra. Bilen skal ikke fortælle en historie om ham.

 


 

Anne Wedell-Wedellsborg,
professor, Afdeling for Asienstudier


Hvilken bil har du?

En Toyota Avensis. Tekniske specifikationer …øh? Bilens medejer siger, at det en racing-green metallic, 1,8 ltr Liftback, 129 hestekræfter, 0-100 på 10 sekunder, topfart 205 km/t. Købt 2001, kørt 140.000. Mit toårige barnebarn omtaler den, af en eller anden grund, udelukkende som ”farfars bil”.
Hvad betyder det for dig, at det er netop den bil?
Det er ikke mig, der har valgt bilen, kun farven. Men her på Asien-afdelingen har vi naturligvis et særligt forhold til riskogere. Desuden udmærker den sig ved sin gennemførte funktionalitet og sine diskrete linjer.

Hvad vil du især fremhæve ved din bil?
Den smukke dybgrønne farve.
Siger din bil noget om din personlighed – og hvad?
Nej, denne bil siger ikke meget om min personlighed. Der skal vi tilbage til de tre Morris Mascotter, jeg har kørt: de havde personlighed, der var altid masser af spænding – f.eks. om man nåede frem – og de var levende og åndende organismer med skiftende behov,
ofte var det Pronto, de ville ha´. I dag har man med en professor-gage ikke råd til at købe en Morris Mascot, desværre.

Den bedste oplevelse med din bil?
At den, modsat ovenstående, starter hver eneste morgen, uden vrøvl.

Hvad med din samvittighed og CO2?
Samvittigheden har det rimelig godt, den kører 11,5 km på literen i bykørsel.

Den mest latterlige bil du kender?
Sådan nogle som er kommet frem de allerseneste år (vistnok amerikanske): uskønne, opsvulmede, nærmest pansrede køretøjer med små bitte vinduer som skydeskår – måske på grund af indbrudsfaren, når man kommer udenfor sit indhegnede område.

Mænd kan have nærmest et kærlighedsforhold til den firhjulede – gælder det også kvinder?
Tja, mit forhold til denne her er fornuftsbetonet. Men igen, jeg holdt af de gamle Morris Mascotter, som mindede om den gravhund, jeg havde som barn: tæt til jorden, stædig, charmerende og med en egen vilje, der ikke altid lystrede sin ejermand.Christian Grau: Hun burde jo om nogen køre japansk – en lille Nissan Micra eller en Mazda 2 vil være et godt bud. Hvis hun er lidt bilglad kunne det også være en Toyota IQ.

 


 

 

Bodil Due, Dekan,
Det Humanistiske Fakultet


Hvilken bil har du?
Min bil er en Alfa Romeo model MITO, hvilket står for Milano/Torino, men også betyder myte. 1,4, 155 HK med masser af ekstraudstyr.


Hvad betyder det for dig, at det er netop den bil?

Jeg har haft Alfaer i mange år, og denne her er en perfekt blanding af gode køreegenskaber, tiltalende design, rimelig benzinøkonomi og har en passende størrelse. Den er lige fin til bykørsel og på motorvejen.

Hvad vil du især fremhæve ved din bil?
Dens smukke ydre og så er den udstyret med et såkaldt DNA system, der gør den næsten menneskelig og en fornøjelse at køre.
Siger din bil noget om din personlighed – og hvad?
Måske en vis sans for eller læggen vægt på det æstetiske.

Hvad med din samvittighed og CO2?
Min samvittighed er rimelig god, bilen overholder selvfølgelig alle regulativer, og jeg sparer på andre områder.

Den mest latterlige bil du kender?
Jeg ved ikke, om jeg kender nogen
latterlig bil, men jeg husker trabierne overalt på motorvejene, den
sommer muren faldt. Det var et herligt syn.

Mænd kan have nærmest et kærlighedsforhold til den firhjulede – gælder det også kvinder?
Ja.Christian Grau:
Hun kører sikkert i husstandens bil nr. to – en lille sydeuropæisk bil. Det kunne være en Renault Clio eller en Fiat Punto.
Oops, an error occurred! Code: 20240613212235572888bd