Aarhus Universitets segl

Uddannelse er det vigtigste i livet

Sproglige udfordringer skal ikke stå i vejen for at udleve en drøm.


Af Rikke Carlsen
rc@adm.au.dk

Ude ved disken vokser køen af sultne universitetsansatte og studerende. Dørene står åbne ind til køkkenlokalerne, hvor de ansatte griner og laver fis med hinanden, mens de rydder op køkkenet. I timerne forinden har de arbejdet effektivt med at lave mad til de mange mennesker, og nu kan de ansatte sætte ned i gear.
En af dem er Ebru Genc. Hun flyttede fra Tyrkiet til Danmark i 1998 og fik allerede inden for det første år i Danmark fast job som opvasker i kantinen på Tandlægeskolen.
Meget vand er løbet gennem opvaskemaskinen siden, og Ebru Genc har med hjælp fra gode kolleger og chefer arbejdet sig opad. Først som medhjælper i Tandlægeskolens ”kolde køkken”, og ved fusionen med Studenterhusfonden fik Ebru Genc tilbuddet om at blive cateringelev i Stakladen. Det tilbud betød, at hun for fire år siden skiftede kantine og begyndte på Aarhus tekniske Skole.

Danmarks bedste cateringelev

Ebru Genc har ikke altid vidst, hvilken uddannelse hun kunne
tænke sig, men uddannes det både ville og skulle hun.
– Der er mange udlændinge, som ikke bruger alle de muligheder de kan, og det er synd. Det er min drøm at få en uddannelse i Danmark, og det vigtigste for mig er at kunne forklare mine børn, at uddannelse er det vigtigste for, at man kan komme videre i livet, siger Ebru Genc.
På Teknisk Skole gik Ebru Genc og hendes veninde Merih Uyar og drømte om at være med til Danmarksmesterskaberne for Cateringelever, men pigerne var sikre på, at deres sprogegenskaber ikke var gode nok til, at de kunne deltage. Dette ville en lærer ikke høre tale om, og hun gav de to elever et skub i den rigtige retning, så Ebru Genc og Merih Uyar i år var med i konkurrencen – og vandt!
Ebru Genc taler hurtigere, og hendes øjnene stråler om kap, i
takt med at hun fortæller om oplevelsen.
– Vi var så glade. Det var helt fantastisk. For os var det vigtigste bare at være med til konkurrencen, og det var ikke et krav for os at vinde. Vi kommer fra Tyrkiet og snakker ikke 100 procent dansk,
men vi blev valgt ud til konkurrencen - og så vandt vi! siger Ebru Genc og smiler over hele ansigtet.

Drømmene fortsætter

Ebru Gencs drøm om uddannelsespapirer ligger lige om hjørnet. Til december skal hun nemlig til svendeprøve.
– Åhh, det bliver spændende. Jeg har allerede sommerfugle i maven, siger Ebru Genc.
Indtil da knokler cateringeleven stolt videre i Stakladen. Hun er glad for sit arbejde, og der bliver gået til den, når der hver dag, på få timer, skal laves mad til flere hundrede mennesker – både i og ud af huset. Hun håber at fortsætte sit arbejde i Studenterhusfonden, når hun er uddannet, men drømmer også om en dag at åbne sit eget sted.
– Jeg har ingen anelse om, hvornår det skal ske, eller hvilken type sted det skal være. Men jeg kunne godt tænke mig en dag at være selvstændig, siger Ebru Genc.

 


DM for caterelever

Konkurrencen arrangeres af HORESTA og 3F.

Fire hold fra danske restaurationsskoler deltager. Holdene skal - udover en teoretisk prøve - tilberede en varm hovedret med kød samt en fiskeanretning, som mundtligt præsenteres for et dommerpanel.

Mød en TAP

Har du lyst til at fortælle om dit  arbejde - eller kender du en TAP, vi bør skrive om, så skriv til univers@au.dk eller ring 6020 2626.