Aarhus Universitets segl

Eid for alle

Tværkulturel bonding og bulgur i urimelige mængder. Tag med UNIvers til Muslimsk Studenterforenings fejring af ramadanens afslutning.


Af Lasse Emil Frost
lef@adm.au.dk


”Kom nu, hvornår vandt Bjarne Riis Tour De France?”

”Øh, engang i 80’erne?”

”Ej, skal vi ikke udregne det islamiske årstal i stedet – dét må da give nogle point?”


De fem deltagere på holdet ”Ta’awan” (”samarbejde” på arabisk, red.) sætter alle sejl ind i jagten på point. Quizzen i paratviden får i det hele taget det lille, festligt oppyntede klasselokale i IT-huset til at summe. Og selv om holdene er tilfældigt inddelt, og mange ikke kender hinanden i forvejen, så flyder snakken allerede lystigt hen over de serpentinbeklædte borde. Der skal svares på tid, og den indbyrdes konkurrence mellem de seks hold er intens. Frustrationen er da også tilsvarende stor, når svaret kun ligger lige på tungen.  ”Ej, det er jo sådan noget, man bare SKAL vide”, lyder klageråbet samstemmigt fra ”Ta´awan” til stor latter for de øvrige hold, da der bliver spurgt om, hvornår Danmark indtrådte i EF-samarbejdet.

Et åbent fællesskab

Hård kappestrid eller ej, så er quizzen kun en del af underholdningsindslaget ved Muslimsk Studenterforenings (MSF) årlige Eid-fest. Her markeres afslutningen på den islamiske fastemåned, ramadanen, præcis en uge efter den officielle fejring.
– Sidste weekend festede folk jo med deres familie tre dage i træk. Vi holder Eid nu, fordi vi synes, man også skal have mulighed for at fejre højtideligheden med sine medstuderende, fortæller formanden for MSF, informationsvidenskabsstuderende Nanna Sadik, og tilføjer, at arrangementet er åbent for alle. Ikke kun muslimer.
– Vi stiftede nemlig foreningen tilbage i 2008 for at skabe et tværkulturelt og åbent socialt fællesskab for alle studerende på både AU og VIA, forklarer hun.
Næsten hver fjerde af de cirka 40 deltagere i dag er da heller ikke praktiserende muslimer. To af dem, tvillingesøstrene Jasmin og Lilach Rosenberg, fejrer Eid for allerførste gang.
– Vi hørte om arrangementet gennem en klassekammerat, og så syntes vi bare, det lød vildt sjovt og spændende at opleve en anden kultur på nært hold, fortæller Lilach Rosenberg.

Samarbejdet slået på målstregen

Efter at selskabets ganer er blevet trakteret med et lækkert udvalg af mellemøstligt inspirerede retter, skal der uddeles præmier til de bedste hold. Pointlighed mellem ”Ta’awan” og ”Te & Mælk” gør, at kampen om førstepræmien skal afgøres ved lodtrækning. ”Ta’awan” må tage til takke med andenpladsen, og dét er noget, der afspejler sig i holdets afsluttende evaluering af arrangementet.
– Underholdningen får kun 4 stjerner – de andre snød jo!, vrænger Abdalla, som går på Ingeniørhøjskolen, i tilsyneladende frustration. Han kan dog kun holde grinet tilbage et kort øjeblik.