Af Astrid Hellerup Madsen
ahm@adm.au.dk
-Århus er Danmarks næststørste by. Det vrimler med studerende. Men hvor er de homoseksuelle i det billede?, spørger Carsten Eriksen.
– De kan da ikke være flyttet ud af byen alle sammen, svarer Klaus Linow.
De er begge to studerende og en del af det, de kalder det seksuelle mindretal. Derfor har de sammen med en gruppe andre studerende taget initiativ til at starte en ny forening for LGBTQ-studerende. LGBTQ er en forkortelse, som løseligt oversat står for lesbiske, bøsser, bi-, transseksuelle og queer, altså grupper, der hører til seksuelle mindretal.
– Det er anderledes at være blandt ligesindede. Så behøver man ikke hele tiden tænke ”Jeg er homoseksuel”, siger Carsten Eriksen.
De andre nikker, og Peter Hansen uddyber:
– Det er svært at forklare. Jeg tror, at det er ligesom, hvis en heteroseksuel går alene på en homobar. Man føler ikke helt, at det er der, man hører til, siger han.
Og det er netop her, den nye forening kommer ind i billedet. I første omgang som et socialt mødested. En gang om ugen holder foreningen åbent, så folk kan snakke over en kop kaffe. Det er også meningen, at der skal være foredrag om LGBTQ-emner, for eksempel homoseksualitet under Anden Verdenskrig, eller hvad det vil sige at være transseksuel.
Men hvorfor er det vigtigt, at det foregår i forbindelse med uddannelserne?
– Som udgangspunkt har ens seksualitet ikke noget med ens uddannelse at gøre. De problemer, der opstår i hverdagen, har oftest at gøre med enkeltpersoners reaktioner, siger Carsten Eriksen.
Alligevel mener gruppen, at det er relevant at have en forening for LGBTQ-studerende.
– I forbindelse med ens uddannelse kan der opstå situationer, hvor man har brug for at snakke med andre ligesindede om det, forklarer Peter Hansen.
Det kan være spørgsmål om, hvad man skal sige til sine forældre, når man springer ud. Eller hvis man møder fordomme fra sine medstuderende.
– Selvom man er homo, kan man godt være klog, bryder Jens Vogensen smilende ind i samtalen.
Den bemærkning bliver der grint en del af rundt om bordet. Selvom det er for sjov, møder LGBTQ-studerende ofte fordomme i deres studiemiljøer. For eksempel at homoseksuelle ikke kan være videnskabelige. Det er blandt andre fordomme som denne, medlemmerne får mulighed for at diskutere.
Et af de menige medlemmer, Martin Møller Aamund, ser også foreningen som et forum, hvor alle studerende kan få afklaret deres fordomme og tvivlsspørgsmål.
– De kan for eksempel spørge, om jeg tør holde min kæreste i hånden. Det er jo helt almindeligt for mig, men mange ved ikke, hvor de får svar på sådan noget henne, siger han.
Læs mere om foreningen på Facebook-gruppen BLUS Århus.
Alle møder afholdes på engelsk, så også internationale studerende kan være med.
www.blus.dk
studenterorganisationen
LGBTQ’s hjemmeside.