Aarhus Universitets segl

Studerende skærper sproget i Shanghai

Verdensudstillingen World EXPO 2010 i Shanghai er den største nogensinde. Danmark har sendt Den lille Havfrue af sted til den kinesiske metropol, og midt i det hele står en studerende fra Aarhus Universitet.


Af Johan Monggaard
Freelancejournalist

Forelæsninger, læsegrupper og fredagsbarer er for en stund sat på pause for Krestine Nielsen. I stedet har hun siden april kunnet sige goddag til en hverdag med et dagligt kig på Den lille Havfrue, millioner af kinesere og praktisk erfaring med det sprog, hun læser, når hun befinder sig på Aarhus Universitet, hvor tiden går med Kina-studier. Siden april har den 22-årige nemlig haft sin daglige gang i millionbyen Shanghai i Kina, hvor hun frem til slutningen af oktober arbejder som guide på den danske pavillon på verdensudstillingen World EXPO 2010.
Over tre millioner gæster har allerede besøgt den danske pavillon, og mødet med kineserne er med til at skærpe Krestine Nielsens sproglige evner i kinesisk og give et indblik i det land, hun normalt læser om.
– Jeg har fået en større interesse for Kina og et kendskab til, hvordan dagligdagen er i landet. Det samme indblik i kinesisk kultur er svært at få ved undervisningen i Danmark. Jeg får samtidig skærpet mit kinesisk. Der er så mange betoninger i sproget, som man kun lærer ved at tale med kineserne, siger Krestine Nielsen, der som én af 30 danske guider er med til at stå for daglige aktiviteter på pavillonen og som hjælp for gæsterne.
”Better City, Better Life” er temaet for EXPO 2010, hvor 192 lande deltager i håbet om at promovere deres erhvervsliv, og med omkring 24 milliarder kroner brugt på begivenheden har Kina spenderet flere penge på EXPO, end det gjorde på OL i Beijing for to år siden. Fra dansk side er der blevet brugt 150 millioner kroner på EXPO, hvor Den lille Havfrue er hovedattraktionen i den danske lejr. Gennem bycykler, arkitektur og den aldrende havfrue giver pavillonen et billede af, hvordan byliv er i Danmark, og kineserne står gerne i kø flere timer for at se havfruen.
– I Kina læser de H.C. Andersen i skolen, og det at kunne se en figur fra et af eventyrene gør et stort indtryk på kineserne. Jeg har oplevet en kvinde, der begyndte at græde, da hun så havfruen, siger Krestine Nielsen, der tidligere i år blev bachelor.
Når den største EXPO nogensinde slutter i oktober, forventes det, at over 70 millioner gæster har løst billet til begivenheden, så italienerne får noget at leve op til, når Milano er vært næste gang i 2015.