Aarhus Universitets segl

Hyr en akademiker med rabat

Løntilskud giver virksomheder mulighed for at ansætte ledige akademikere. For den ledige kan det give relevant erhvervserfaring og være et skridt på vejen til fastansættelse.


Af Astrid Hellerup Madsen
ahm@adm.au.dk

-Det er nu, varen er på hylderne, siger Jens Mølbach, sekretariatschef i Akademikernes Centralorganisation (AC).
Med varen mener han gruppen af arbejdsløse højtuddannede. For den høje arbejdsløshed giver virksomheder, som normalt ikke ansætter akademikere, mulighed for det nu. Og oven i købet med et offentligt tilskud til lønnen.
– Selvtilliden hos nyuddannede falder, når alle jobansøgninger kommer tilbage med afslag. Et job med løntilskud kan gøre, at man får motivationen tilbage, siger Jens Mølbach.
Og netop den mulighed har Anne-Mette Hoffmann-Christensen nydt godt af. Hun blev i efteråret 2008 cand.mag. i historie og samfundsfag fra Aarhus Universitet.
– Det nytter ikke noget at gå i stå over, at man ikke blev headhuntet direkte fra universitetet. Da jeg skulle ud på arbejdsmarkedet, var det et skidt tidspunkt. Det var meget frustrerende at stå med en masse færdigheder, men uden at kunne få et job, husker hun.

En genvej til fast arbejde

Det kræver hårdt arbejde at få et job. Anne-Mette Hoffmann-Christensen har været på opgraderingskursus, i forskellige virksomhedspraktikker, og det seneste år har hun haft et job med løntilskud hos SCENEAgenturet (en sammenslutning af scenekunstnere, der hjælper medlemmerne med administrativt arbejde og kommunikationsopgaver) i Århus.
– Jeg ser det som dele af noget større, som en proces hen imod et fast arbejde. Som nyuddannet konkurrerer man om jobbene med nogen med lang erhvervserfaring. Det er den erfaring, jeg er ved at opbygge nu, siger hun.
For det kan være svært at sætte ord på sine kompetencer som nybagt kandidat. Hvad kan man helt konkret bedre end andre i kraft af sin uddannelse eller fra frivilligt arbejde? Det er nogle af de ting, Anne-Mette Hoffmann-Christensen har fået afklaret det seneste år.
– Man kan sige, at jeg har fået sat mine kompetencer ind i en arbejdsmæssig sammenhæng. Jeg har fundet ud af, hvad det egentlig er, jeg kan, siger hun.
Og ifølge Jens Mølbach fra AC er det lige netop det, der er hensigten med løntilskudsjob.
– Det er primært mindre og mellemstore virksomheder, der vælger disse ansættelser. Og i den type virksomheder er der stor mulighed for at få meget ansvar og at komme tæt på beslutningerne, siger han.
– For mange bliver det en genvej ind på arbejdsmarkedet.

 


Job med løntilskud

  • En ansættelse med løntilskud er for ledige med ret til at blive aktiveret.
  • Ansættelsen kan både være i private og offentlige virksomheder, foreninger og organisationer. Virksomheden får et tilskud til lønnen. Se satser for løntilskud og læs mere på www.ams.dk/regler-og-satser
  • Arbejdsmarkedsstyrelsen fører ikke statistik over, hvor mange der fastansættes efter et job med løntilskud. Da AC kørte første omgang af Akademikerkampagnen (hvis formål er promovere akademikere over for danske virksomheder) blev omkring 80% fastansat efter endt ansættelse i job med løntilskud.