Aarhus Universitets segl

Universitetets maskinrum

Studienævnet behandler de nære ting, der har betydning for studiet, forklarer Kamilla Enevoldsen, der selv sidder i studienævnet på jura.


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk

Nye fag, studieordninger, dispensationsansøgninger, pensumændringer, klagesager.
Listen over, hvad der kan ende på et studienævns bord, er lang og meget forskelligartet.
– Man får en rigtig god forståelse af, hvad der rører sig på studiet, forklarer Kamilla Enevoldsen, som er i gang med sin første periode som studienævnsmedlem for Moderate Jurister på Det Juridiske Fakultet.

Stort og småt

Hun forklarer, at der i hendes halvårstid i nævnet har været både store og små sager til debat.
– Hvis en underviser ønsker at udbyde et nyt fag eller lægge det på et nyt tidspunkt, så er det noget, vi behandler. Samtidig har vi også debatteret den faglige udviklingsproces og dens konsekvenser for faget jura, nu hvor vi står til at blive en del af et endnu større fakultet, siger hun, med henvisning til den proces der blandt andet betyder, at jura bliver en del af det nye Aarhus School of Business and Social Sciences fra år 2012.

Lige med underviserne

Kamilla Enevoldsen siger, at hun er overrasket over, hvor enige de studerende og de ansatte egentlig er i studienævnet. Man snakker sig oftest til rette, forklarer hun.
– Det er meget interessant at se professorerne fra en ny og mere ligeværdig vinkel. Jeg har slet ikke oplevet på nogen måde at blive talt ned til som studerende. Alle er meget interesseret i at høre, hvad de studerende har at sige.
Heller ikke mellem de studenterpolitiske lister, som alle sammen stiller op med hver deres program og mærkesager, har Kamilla Enevoldsen mærket den store afstand.
– Vi er selvfølgelig forskellige og lægger vægt på hvert vores område. Men når vi studerende mødes og snakker sammen før møderne, kan vi næsten altid blive enige om tingene. Vi vil jo alle sammen det bedste for vores studium, siger hun.

 


Studienævn

Et studienævn kan enten dække et enkelt studium eller flere relaterede studier og består af et lige stort antal repræsentanter for det videnskabelige personale og de studerende. Nævnet skal blandt andet udarbejde forslag til studieordninger, sikre at der bliver fulgt op på evalueringerne af undervisningen og godkende eksamensplaner. Desuden passerer alt fra meritansøgninger til eksamensklager forbi nævnets bord.