Aarhus Universitets segl

Få børn, når du har lyst

Din karriere skal ikke bestemme tidspunktet for, hvornår du får børn, lyder rådet fra studievejleder og fagforening.


Af Sanne Hylgaard
shy@adm.au.dk

Du har hørt rygtet. Selvom det er ulovligt, spekulerer kommende arbejdsgivere under jobsamtalen i, om du har fået de børn, du skal have. Men det er heller ikke nødvendigvis bedre karrieremæssigt at få børn under studietiden.
– Der er både fordele og ulemper ved at få børn, mens du studerer, og at vente, til du er ude på arbejdsmarkedet. Man kan ikke på den måde spekulere i, hvad der er bedst for ens karriere, siger Sarah Barfoed MacIntyre, som er studieadministrator ved Nordisk Institut.
Hun vejleder studerende, der er gravide.
– Det er selvfølgelig en stor fordel at kunne tilrettelægge sin tid, som man kan som studerende. Det er meget nemmere at have små børn, når du selv kan bestemme, hvornår på dagen du vil arbejde, siger hun.
Også hos fagforeningen DJØF, som især har økonomer og jurister som medlemmer, peger man på,  at planlægningen er nemmere som studerende.
– Men der er en stor økonomisk fordel i at vente, til du er ude på arbejdsmarkedet frem for at være på SU, siger Helene Rafn, der arbejder som chefkonsulent i forhandlingsafdelingen hos DJØF.

At lyve til samtalen

Spørgsmålet er dog, om arbejdspladserne kigger efter, om det biologiske ur tikker.
– Vores medlemmer, der søger ud i det offentlige eller i store private virksomheder, mærker ikke til det, for der er barsel ikke det store problem for virksomheden eller afdelingerne, siger Helene Rafn fra DJØF.
– Men søger man ud i små virksomheder, kan det godt være noget, de kigger på, for der har det mærkbare konsekvenser at have en medarbejder på barsel. De må også godt spørge ind til det i samtalen.
De må bare ikke tage det med i deres overvejelser. Det er det eneste tilfælde, hvor man godt må lyve og sige, at det ikke ligger i ens planer, for de kan ikke senere stille en til regnskab for det. Det er ulovligt, siger Helene Rafn.

Et, to eller tre børn

Langt de fleste, der vælger at få børn under uddannelse, får ét barn sidst i uddannelsen.
– Jeg vil godt så tvivl om, hvorvidt det gør en forskel for en arbejdsgiver, at du har fået et barn.
Du ligner jo stadig en, der skal have flere børn, medmindre du er en af de få, der når at få alle dine børn under uddannelse, siger studieadministrator Sarah Barfoed MacIntyre.
Dermed siger hun også, at man ikke kan planlægge, hvad en arbejdsgiver vil kigge efter. Dit biologiske ur gør ikke nødvendigvis en forskel for, om du får jobbet eller ej.
– Konklusionen er helt klart, at man ikke kan sige, at det ene er bedre end det andet. Børn skal man planlægge efter sit privatliv og ikke efter sin karriere, slår Sarah Barfoed MacIntyre fast.