Aarhus Universitets segl

Søvn er spild af tid

Hvad laver en forsker egentlig i løbet af en arbejdsdag? Lektor Peter Bakker fra Afdeling for Lingvistik løfter her sløret for, hvad der skete en helt almindelig torsdag, hvor der hverken var møder eller undervisning på programmet.


Fortalt til Ida Hammerich Nielson
ihn@adm.au.dk

07.15:

Vågner efter seks timers søvn. Inden jeg står op, læser jeg nogle sider i en ph.d.-afhandling, som jeg er i bedømmelsesudvalg for.

9.10: Ankommer til mit kontor og læser mails, blandt andet om en bog, jeg er ved at redigere.
9.30: Tjekker post. Der er kun et tidsskrift om baskisk sprogpolitik.
9.35: I vindueskarmen ligger en halv meter høj bunke med cirka 90 studenteropgaver fra sidste semester. Hele sidste semester gik med undervisning, så jeg har i dette semester fået lov til at undervise færre timer, så jeg kan indhente noget forskning. Vi forskere er privilegerede, fordi vi kan beskæftige os med det, der interesserer os allermest, men vi har ingen fritid. Og få venner.
9.45: Læser videre i ph.d.-afhandlingen.
10.00: En kollega banker på. Han beder om mine data om sproget Sri Lanka malajisk, som vi skal indføre i vores database. Vi samarbejder om kreolsprog, og vi har sammen med kolleger i Sverige og Tyskland lige færdiggjort en artikel, som kan blive den mest omtalte artikel om emnet de næste ti år, da den beviser, at 95 procent af vores fagfæller tager fejl.
10.10: Læser videre i ph.d.-afhandlingen. 77 sider læst, 350 to go.
10.30: UNIvers-fotograferne kommer.
10.50: Laver te i studenterrummet og læser videre i ph.d.-afhandlingen.
11.10: Tid til forskning i pidgin-tegnsprog. Det er det sprog, der opstår, når folkeslag møder hinanden og ikke har et fælles sprog. Sprog à la ”Me Tarzan, you Jane”.
12.00: Læser e-mail om hjertestartere på universitetet, der åbenbart har et aldersproblem. Godt at ledelsen regner med, at vi kan dø af hjertestop. Selvom det kunne betyde en besparelse i lønudgifter. Herefter korrespondance med specialestuderende.
12.30: Spiser min madpakke ved computeren. Mine alt for travle kollega-arbejdsnarkomaner har sjældent tid til fællesfrokost.
12.45: Arbejder videre med pidgin-tegnsprog.
13.15: Korrespondance med specialestuderende.
13.45: Bliver ringet op af nogle skoleelever, der vil vide noget om ”alle disse problemer med roma-børn”. De har hørt om vores forskningsprojekt om romaernes identitet.
13.55: Tid til at udsende lingvistikkens ugentlige elektroniske nyhedsbrev. Vi sender det ud til alle ansatte, studerende og tidligere studerende ved instituttet. Det har vi gjort i mindst syv år til glæde for mange – tror jeg. Jeg laver slutredaktion og sender nyhedsbrevet ud til flere hundrede adresser.
14.35: Læser ph.d.-afhandling.
15.00: Læser e-mail om den nye dekan Mette Thunø, der overtager ledelsen af Den Faglige Udviklingsproces. Jeg håber, vi lingvister kan beholde vores profil og forskningsfrihed i universitetets nye struktur.
15.10: Skal finde et specialekapitel, som ikke er på min computer, men heldigvis har jeg min personlige bærbare med. Jeg kan dog ikke sende det derfra, fordi vores kontorer intet trådløst netværk har, selvom det blev lovet for cirka fem år siden. Jeg bruger unødvendigt meget tid på denne procedure.
16.05: Der er fortsat aktivitet på de fleste kontorer. Læser videre i ph.d.-afhandlingen.
17.00: Hjemad. Mad, musik, hvile. Jeg glæder mig til i aften. Måske får jeg tid til at forske.
20.00: Læser ph.d.-afhandling.
20.30: E-mail-korrespondance om en anden afhandling.
21.00: Laver jobannonce for ekstern lektor. Forskellige telefonsamtaler.

00.50:

 

I seng. Nogle gange drømmer jeg om, hvordan det ville have været, hvis jeg var blevet cykelsmed og bare kunne se fjernsyn og drikke en øl, når jeg kom hjem fra arbejde. Forskerarbejde stopper aldrig. Når jeg cykler eller løber, får jeg altid de bedste idéer. Når jeg vågner midt om natten, er jeg nogle gange stresset over alt det, jeg skal nå. Andre gange er jeg spændt på grund af en interessant opdagelse. En forskers døgn er desværre kun 24 timer, og nogle af de timer skal man spilde med at sove og spise.

 


Peter Bakker

Peter Bakker er lektor ved Afdeling for Lingvistik på Institut for Antropologi, Arkæologi og Lingvistik. Hans forskningsområde er blandt andet pidginsprog, kreolsprog, kultutmøde, romani og indianersprog. Han bor i Århus og har to børn.