Af Rikke Carlsen
rc@adm.au.dk
De fleste har nok haft en yndlingslærer i deres tid som studerende – og sikkert af mange forskellige grunde. Men hvad betyder det egentlig for undervisningen og for den enkelte studerende, at læreren er populær?
Der kan ikke sættes to streger under et endegyldigt svar, men meget tyder på, at yndlingslærere er lig med bedre og mere motiverende undervisning for den enkelte studerende.
Per Fibæk Laursen er professor på Center for Grundskoleforskning, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, og han definerer først og fremmest pædagogik som videnskaben om undervisning, uddannelse og opdragelse.
Ifølge ham er der nogle simple grundprincipper, som gør undervisning god. Den skal være velstruktureret, med en rød tråd og klare mål. Underviseren skal have føling med de studerende og meget gerne have direkte dialog med dem. Desuden er et vigtigt parameter for universitetsundervisning, at den skal være intellektuelt stimulerende og styrke nysgerrigheden.
– God undervisning kan have mange forskellige former, og der er mange typer gode lærere. Men man kan generelt sige, at god undervisning er den, de studerende lærer meget af, siger Per Fibæk Laursen.
Til Aarhus Universitets årsfest modtog lektor Hans Kjeldsen fra Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris for at være en engageret underviser. Og Hans Kjeldsen nikker genkendende til Per Fibæk Laursens grundprincipper om god undervisning.
– Jeg går meget op i, at der er en dialog i mine forelæsninger, så det ikke bare bliver oplæsning. God undervisning er en relation mellem en underviser og en studerende. Det må ikke blive envejskommunikation, for så har jeg jo heller ingen anelse om, hvorvidt de lærer noget og forstår stoffet, siger Hans Kjeldsen.
Lektoren fortæller, at undervisningen også har en betydning for ham, fordi han bliver holdt fagligt til ilden, hver gang noget skal formidles, og han elsker at undervise.
– Når jeg selv skal lære noget, så skal det være spændende, så min vigtigste rolle er at motivere de studerende. Det er mit omdrejningspunkt i undervisningen, siger Hans Kjeldsen.
Netop det med at motivere har en stærk indflydelse på de studerendes forhold til læreren, mener Per Fibæk Laursen.
– De mest populære undervisere er efter min erfaring ofte dem, som er fagligt inspirerende, siger han, og uddyber:
– Yndlingslæreren brænder for sit fag og for at få de studerende til at brænde for faget. Hvis man vil være en rigtig god lærer, skal man først og fremmest være fagligt kompetent og engageret i sit fag, men man skal også være engageret i at undervise og have med de studerende at gøre.
Hans Kjeldsen fik blandt andet den pædagogiske hæderspris, fordi han gang på gang får skyhøje karakterer af de studerende, når de evaluerer hans undervisning. Otte ud af ti giver ham karakteren ”meget god”, så det er vist ikke helt ved siden af at kalde ham en populær lærer – og måske også nogens yndling.
– Jeg er ikke venner med mine studerende, men jeg oplever, at vi får en slags fortroligt forhold. Vi snakker ikke kun om helt konkrete ting i stoffet, men også om, hvor den studerende vil hen med faget, siger Hans Kjeldsen.
– Det er sjovt at følge de studerendes udvikling og opdagelser og se, at de løbende smider usikkerheden af sig og bliver konkurrencedygtige videnskabsfolk.
Hans Kjeldsen havde ikke selv én yndlingslærer, da han studerede – han havde mange. Men det var ikke nødvendigvis dem, der lige som han selv fik høje evalueringer fra de studerende, han så mest op til.
– Det var ikke så vigtigt med den pædagogiske undervisning. Det var vigtigere, at underviseren var optaget af sit fag. Dem, der kunne finde på at gå ud ad et sidespor til en forelæsning på en lidt nørdet måde, motiverede mig, siger Hans Kjeldsen.