Aarhus Universitets segl

Fire veje til en erhvervs-ph.d.

Af Ida Hammerich Nielson
ihn@adm.au.dk

1.

Lær en virksomhed at kende – for eksempel ved at være studentermedhjælper hos virksomheden, skrive speciale hos den eller ved at få job i virksomheden efter endt studium. Find et relevant projekt sammen med virksomheden og kontakt så en vejleder på universitetet. På den måde kan man fortsætte som erhvervs-ph.d.-studerende i den virksomhed, man allerede er tilknyttet.

2.

Sig til din specialevejleder, at du er interesseret i at skrive en erhvervs-ph.d. Vejlederen kender måske nogle relevante virksomheder, som han kan hjælpe dig med at komme i kontakt med. Denne fremgangsmåde er mest almindelig inden for det naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige område, hvor der i forvejen er stor tradition for samarbejde mellem universiteter og virksomheder.

3.

Søg en opslået erhvervs-ph.d.-stilling. Dem er der dog ikke særlig mange af. Se eventuelle opslåede stillinger på Forsknings- og Innovationsstyrelsens hjemmeside www.fi.dk

4.

Formuler selv en grovskitse til et erhvervs-ph.d.-projekt og vis den til flere virksomheder, indtil nogen bider på krogen. Dette er en krævende fremgangsmåde. Det lykkes for nogle studerende at få en erhvervs-ph.d. på denne måde, men de skal typisk forbi rigtig mange virksomheder, før det lykkes.