Aarhus Universitets segl

Ikke alt er i spil

Kun medarbejdere, der bliver direkte berørt af forandringer, skal deltage i den efterfølgende ønskerunde.


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk

Hvad med mig?
I takt med at forandringsprocessens arbejdsgrupper, task forces og udvalg begynder at offentliggøre den ene PowerPoint-pimpede organisationsmodel efter den anden, kan den enkelte administrative og videnskabelige medarbejder efterhånden i det små forsøge mentalt at placere sit eget lille skrivebord i det fremtidige universitære kontorlandskab.
At de helt personlige spørgsmål dermed også begynder at melde sig, forstår Flemming Larsen i Ledelsessekretariatet ganske udmærket.  
– For nogle vil afklaringen sikkert komme ganske hurtigt, andre kommer desværre til at vente lidt tid endnu. På nær hos Faculty of Arts siger tidsplanen, at institutstrukturen kommer til at ligge klar i januar, og den administrative struktur måneden efter. På det tidspunkt vil mange medarbejdere ret præcist kunne vurdere, om deres opgaver bliver berørt eller ej, siger han.

Ønskerunde kun for berørte

Flemming Larsen forklarer, at kun de medarbejdere, som arbejder med opgaver, der ændrer sig, skal bekymre sig om ønskerunder og fremtidig placering.
– Hvis du sidder med en opgave, der bevarer den administrative placering, som den har i dag, kan du som udgangspunkt regne med, at det også er det, du skal lave, når strukturen er på plads. Ønskerunden bliver begrænset på den måde, at ikke alle kan ønske sig et hvilket som helst job. De stillinger, som kommer i spil, er de, som berøres væsentligt i indhold eller geografisk placering, siger han.

Kan gå et halvt år

Endnu er den præcise formel for ønskerunden ikke på plads. En model, hvor medarbejderne kan ønske enten at flytte med deres arbejdsopgaver eller blive og få nye, er dog ikke urealistisk.
Det ligger allerede nu klart, at nogle af de medarbejdere, der eventuelt skal flyttes, skal væbne sig med tålmodighed, forklarer Flemming Larsen. Ansættelserne starter nemlig fra toppen med prodekaner og administrationschefer, og først når de er på plads, kan de resterende medarbejdere placeres.  
– Det har selvfølgelig den beklagelige konsekvens, at nogle medarbejdere kommer til at vente måske helt til tidligt på sommeren, inden deres situation er afklaret. Men det er i den forbindelse vigtigt at slå fast, at den faglige udviklingsproces ikke er en spareøvelse. Hvis man er fleksibel og omstillingsparat, har ledelsen allerede nu meldt ud, at man er sikret både ansættelse og løn og ikke mister jobbet på grund af strukturforandringerne, siger han.