Aarhus Universitets segl

Sex-undersøgelse bekræfter fordomme om mænd

Vil du med hjem og have sex? Det spørgsmål fik 389 tilfældige mænd og kvinder stillet på gaden. Spørgerne var forskningsassistenter fra Aarhus Universitet.


Af Ida Hammerich Nielson
ihn@adm.au.dk

Mænd er mere vilde med tilfældig sex end kvinder. Da dette usædvanlige forskningsresultat tikkede ind på redaktionen, vakte det opsigt. Da den obligatoriske fnisen havde lagt sig, dukkede to følelser op hos os: Undren og irritation. Undren over, hvordan forskerne har udført undersøgelsen. Og irritation over, at alle fordomme om mænd og kvinder tilsyneladende nu bliver bekræftet. Lad os tage det sidste først. Ja, alle fordomme bliver bekræftet af undersøgelsen. Professor i psykologi Henrik Høgh-Olesen fortæller, at 38 procent af de adspurgte mænd i undersøgelsen sagde ja til et direkte tilbud om sex, mens kun to procent af kvinderne takkede ja til samme tilbud.
– For de fleste dyrs vedkommende – og mennesket er jo et dyr – er det hunnen, som har den største opgave i forbindelse med yngelpleje. Derfor er det også hende, som er mest kritisk og selektiv. For manden kan det derimod betale sig at sprede sine gener og få et uendeligt antal børn med mange forskellige kvinder. Derfor er mænd meget mere interesserede i tilfældig sex, end kvinder er. Sådan er det verden over, siger Henrik Høgh-Olesen.

Moderat attraktive assistenter

389 kvinder og mænd fra Danmarks fire største byer deltog i undersøgelsen. De blev stoppet på gaden af 21 forskningsassistenter, der efter indledende smalltalk blandt andet stillede spørgsmålet: Vil du med hjem og have sex? De 389 måtte ikke vide, de var med i en undersøgelse, og de, som fik en mistanke, blev udelukket. Forskningsassistenterne var nøje udvalgt af en større gruppe psykologistuderende. De måtte nemlig hverken være for grimme eller alt for smukke.
– Vi skulle sikre os, at de mænd, vi sendte på gaden, var lige så kønne og attraktive som de kvinder, vi sendte på gaden. Ellers kunne vi jo manipulere med det. Sender vi en gruppe billedskønne babes af sted sammen med nogle grimme stoddere, så tror da pokker, pigerne får så mange i nettet, siger Henrik Høgh-Olesen.
Psykologerne fandt de moderat attraktive forskningsassistenter ved en simpel test. Forskningsassistenterne in spe skulle gå ind i et fyldt auditorium, dreje en omgang og gå ud igen. De 200 studerende i auditoriet skulle så give vedkommende en karakter fra 1-9. De studerende, som opnåede en karakter mellem fire og syv, blev betegnet som moderat attraktive, og blandt dem trak psykologerne lod for at finde de endelige 21 forskningsassistenter.

Adrenalinen kørte

Psykologerne trænede forskningsassistenterne grundigt med rollespil og vejledning, så de på en troværdig måde kunne henvende sig til vildtfremmede for at tilbyde sex. Alligevel drønede adrenalinen rundt i kroppen på Lærke Bjerager, da hun begav sig ind på Strøget i København.  
– Jeg var ret nervøs. Hver gang jeg så et potentielt ”offer”, tænkte jeg: Nej, jeg tager den næste. Men på et tidspunkt kom jeg i gang. Og der var faktisk mange positive tilkendegivelser, selvom mange også blev helt paf og lige skulle tjekke, om de havde hørt rigtigt. En af mændene kiggede sig nervøst omkring og sagde: ”Øh, kan du komme tilbage om 10 minutter? Min svigerinde står lige derovre”.
Som mand fik Christian Pil Hertzum-Nielsen flere afslag. Alligevel oplevede han ingen negative reaktioner.
– Pigerne var smigrede men svarede pænt nej tak, siger han.

Vi kan gå imod vores natur

Undersøgelsen viser det, vi godt vidste i forvejen. Mænd vil sprede deres gener, kvinder er kræsne. Kvindefrigørelse, prævention og forbedrede materielle levevilkår går tilsyneladende sporløst hen over vores natur.  Helt grundlæggende opfører vi os stadig, som da vi gik rundt med køller på savannen.
– I den store sammenhæng er det kun et nanosekund siden, de materielle betingelser ændrede sig. De ændrede levevilkår har overhovedet ikke forandret vores psykologiske arkitektur, som er dannet af de millioner af år, hvor verden så helt anderledes ud. Naturen er ufatteligt konservativ, siger Henrik Høgh-Olesen.
Men bare fordi noget er natur, er det ikke ensbetydende med, at det er godt, og man kan ikke bruge sin natur til at undskylde for eksempel utroskab. Menneskedyret kan nemlig stadig vælge at gå imod sin natur. Det sker for eksempel i monogame forhold, siger Henrik Høgh-Olesen.
– Manden ved, hvad der er på spil, hvis han giver efter for sin menneskenatur. Det er en del af det menneskelige mulighedsfelt, at vi er i stand til at udøve selvkontrol. Vi har mulighed for at ro vores kano mod strømmen, hvis vi kan se, hvad vej strømmen går.


 

Mænds og kvinders parringsstrategier

Ny undersøgelse konkluderer, at det overvejende er mænd, som tager imod et tilbud om sex med en fremmed. Undersøgelsen viser blandt andet også, at udseendet på den potentielle sexpartner har større betydning for kvinder end for mænd. Professor Henrik Høgh-Olesen fra Aarhus Universitet og adjunkt Gert Martin Hald fra Københavns Universitet står bag undersøgelsen, som bygger videre på og nuancerer et lignende amerikansk eksperiment udført første gang i 1978.