Aarhus Universitets segl

Valgforbund klager over valget

Studenterrådet genvandt begge pladser i universitetets bestyrelse ved det netop overståede universitetsbestyrelsesvalg. Det tværpolitiske valgforbund af socialdemokratiske, konservative og liberale studerende føler sig dog kampagne-bortdømt på især Handelshøjskolen.


Af Bjørg Tulinius og Kristian Serge Skov-Larsen
btu@adm.au.dk / ksl@adm.au.dk

Der er en klage på vej med posten til Aarhus Universitets valgudvalg.
Det afslører Frit Forums spidskandidat Christian R. Madsen, da han skal give sin umiddelbare reaktion på det netop afholdte valg til universitetets råd, nævn og udvalg.
– Vi føler os bortdømt på Handelshøjskolen, hvor vi ikke har fået samme mulighed for at føre kampagne, som ASB Studenterforum har. Det mener vi, har haft indflydelse på resultatet, og derfor vil vi nu sende en klage til valgudvalget over episoderne, siger han.

Konservative Studenter: Burmesiske tilstande

I valgkampen indgik de politiske lister til højre og venstre for midten for første gang et valgforbund i håbet om at vinde det ene af to bestyrelsesmandater fra Studenterrådets valgforbund, som blandt andet ASB Studenterforum er en del af. Men selvom det nye tværpolitiske valgforbund, der består af Frit Forum, Konservative Studenter og Liberale Studerende, hentede i alt 1.882 stemmer, skulle der have været flyttet 240 stemmer mere mellem valgforbundene, for at det sidste bestyrelsesmandat var rykket med.
Det er især Konservative Studenter, der mener, at de blev begrænsede i deres kampagnemuligheder på Handelshøjskolen. Foreningen fik blandt andet at vide, at de ikke måtte dele valgmateriale ud og klæbe plakater op uden for opslagstavlerne på skolen – regler de ikke mener, at ASB Studenterforum overholdt.
”Vi, der har været aktive i studenterpolitik længe, ved, at der desværre gælder helt særlige, næsten burmesiske tilstande for studenterdemokratiet på ASB”, skriver Konservative Studenters spidskandidat Emil Melchior Mikkelsen på foreningens hjemmeside.

ASB Studenterforum: Ked af kritikken

Til bestyrelsesvalget, som også satte stemmerekord med 21,4 procent, fik Studenterrådets valgforbund i alt 4.479 stemmer – heraf 1.145 alene på Handelshøjskolen.
Studenterlaugets Managing Director Christian Thyrrestrup, som også er et af de to nyvalgte bestyrelsesmedlemmer, var kandidat på ASB Studenterforum og Studenterrådets liste, er ked af kritikken.
– Jeg beklager selvfølgelig, hvis nogen har følt sig uretfærdigt behandlet. Traditionelt har vi altid kun ført valgkamp i selve afstemningsugen, og det var det, vi meddelte Konservative Studenter. Vi har allerede været i dialog med dem om episoden på deres hjemmeside, og vi håber, at de vil indgå i en konstruktiv dialog om samarbejdet fremadrettet, siger han.
Valgudvalgets formand, juraprofessor Michael H. Jensen, vil ikke på nuværende tidspunkt udtale sig om, hvorvidt valgforbundets klage kan få indflydelse på opgørelsen af valgresultatet.
– Nu må vi se på de konkrete klagepunkter, og så må vi forholde os til det, siger han.