Aarhus Universitets segl

Århus eller Barbados?

Hvert semester pakker omkring 800 studerende fra Aarhus Universitet kufferten og drager mod et udenlandsk universitet. Men hvorfor overhovedet gøre sig ulejligheden?

Af Louise Debois
ldn@adm.au.dk

– Som udvekslingsstuderende lærer du en anden undervisningskultur at kende. Det kan give friske perspektiver på det at studere. Og så får man nye vinkler på sit fag eller fagområde, der kan være inspirerende, fortæller Mette Brandenborg om de kortsigtede fordele ved at læse et semester i udlandet. Hun er områdeleder ved Internationalt Center, som har ansvaret for Aarhus Universitets udvekslingsaftaler med universiteter over hele verden. Hun understreger, at der også på længere sigt er positive effekter ved at rejse ud:
    – Man får sproglige kompetencer, som man kan bruge resten af livet. Det er faktisk en af hovedårsagerne til, at studerende vælger at tage på udveksling.

Attraktiv for arbejdsmarkedet
Men det er ikke de eneste fordele. Med et udvekslingsophold på cv’et øges chancerne for at komme til jobsamtale.
   – Det viser modenhed og initiativ at rejse ud. Og det er noget, der bliver lagt mærke til ude i virksomhederne, forklarer Mette Brandenborg.
    Det billede kan pressechef i Vestas Michael Holm nemt genkende.
   – Det er uhyre vigtigt at have erfaring med at samarbejde med mennesker på tværs af kulturer, siger han.
    Vestas har afdelinger i mange forskellige lande, og udlandsophold vægtes højt, når bunken med jobansøgninger finkæmmes:
   – For en international virksomhed som Vestas er det vigtigt, at medarbejderne kan se ud over en dansk kontekst. Det nytter ikke noget at tro, at Danmark er verdens centrum. I Kina bor der for eksempel 1,3 milliarder mennesker, der nok har en anden opfattelse.

Ikke bare badeferie
De fleste AU-studerende, der tager på udveksling, bytter Århus ud med kendte storbyer som Berlin, Paris eller Seattle. Men faktisk er det også muligt at rejse til mere eksotiske områder.
   – Hele verden er åben for vores studerende. De har for eksempel også mulighed for at komme til Barbados og Korea, forklarer Mette Brandenborg.
    Nogle vil måske indvende, at Barbados klinger mere af badeferie end forelæsninger og tykke bøger. Men Mette Brandenborg er ikke nervøs for de studerendes faglige udbytte:
   – Mit indtryk er, at de studerende, der overvejer at tage på udveksling, er enormt fokuserede på fagligheden. Det er for manges vedkommende det primære. At det så viser sig at være rigtig sjovt og meget socialt, gør jo ikke noget.

Udveksling

Som udvekslingsstuderende læser du 1-2 semestre på et udenlandsk universitet. Du kan komme til udlandet via to forskellige ordninger:

Udveksling: Der foreligger aftaler mellem AU og en lang række universiteter verden over om udveksling af studerende. Udveksling er fuldt finansieret.

Udlandsstipendium: Ønsker du at læse på et universitet, som AU ikke har indgået en aftale med, er der mulighed for at rejse ud på egen hånd. Her får du din taxametertakst med dig, som dækker en del af eller hele uddannelsen.

Læs mere på www.au.dk/ic