Af Astrid Hellerup Madsen
ahm@adm.au.dk
– Når du går en tur i skoven i Danmark, ender du på et eller andet tidspunkt ved en vej. Så holder skoven op. Men i Grønland er der ikke noget, der stopper dig. Naturen er så unik og storslået – det er bare noget, man skal opleve, fortæller den medicinstuderende Ellen Kirkegaard.
Medicinstudiets ottende semester er et klinikophold. Langt de fleste studerende vælger at tage det på et dansk sygehus, men Ellen Kirkegaard ville prøve noget andet.
– Mens man studerer, har man muligheden for at rejse ud i verden på en anderledes måde. I en by som Nuuk er sygehuset en central del af samfundet. Her kommer man i kontakt med mange forskellige mennesker, og man får en fornemmelse af deres kultur på en anden måde, end hvis man var turist, siger hun.
Storbyen Lilledanmark
Den fantastiske natur var en af grundene til, at Ellen Kirkegaard valgte at tage på udveksling i Nuuk, der er landets største by med omkring 14.000 indbyggere. Det er omtrent det samme antal, som bor i Hobro.
– I Grønland er en by af den størrelse virkelig en storby. Og en helt speciel form for storby, fordi man hele tiden, lige meget hvor man er, har naturen som baggrundsbillede, siger hun.
Byen bliver kaldt Lilledanmark, fordi en stor andel af indbyggerne har dansk afstamning, og det gør, at man som dansker hurtigt falder til. Det tager længere tid at komme ind på livet af en grønlandsk familie, så Ellen Kirkegaard har tænkt i utraditionelle baner.
– For at møde de lokale på en anderledes måde begyndte jeg at gå til sælskindssyning og benslibning, fortæller hun.
Andre udfordringer
Ellen Kirkegaard forklarer, at man på et studieophold i udlandet møder en anden type udfordringer, end man ville have gjort i Danmark.
– For eksempel snakker mange af patienterne ikke dansk, og så er det nødvendigt at have en tolk med. Alt bliver oversat, så man kan ikke bare plapre løs. Man bliver tvunget til at formulere sig meget præcist, og det er jo i sidste ende godt for patienten, uddyber hun.
Selvom det kan være en stor beslutning at rejse fra venner og familie, anbefaler Ellen Kirkegaard, at man udnytter muligheden og rejser til udlandet undervejs på sit studium.
– Når man er af sted, bliver livet i Danmark sat i perspektiv. For når man har prøvet selv at være den nye, kan man se, hvor vigtigt det er ikke at være snæversynet, forklarer hun.
Umiddelbart kan Ellen Kirkegaard ikke komme i tanke om nogle ulemper ved at være af sted. Det skulle da lige være, at en liter mælk i Grønland koster omkring 45 danske kroner.
– Og det er langtidsholdbar mælk, så det er noget af en udfordring at få morgenmadens havregryn til at smage godt.