Aarhus Universitets segl

En aften med Allah

UNIvers var med, da Studentermenigheden i Århus inviterede til dialog mellem muslimer og kristne – for kristne.

Af Tina Lee
tlee@adm.au.dk

En bøn på arabisk. Det er, hvad muslimske Imad Yassin indleder aftenens dialog med. Selvom han efterfølgende oversætter, føler man sig allerede lidt hægtet af. Men Yassin taler med indlevelse og passion, og inden længe er man hægtet på igen. Også selvom Allah, profeten Muhammed og de fem søjler i islam ligger meget langt fra en gennemsnitlig dansk hverdag – praktiserende kristen eller ej.
    Vi sidder i Møllevangskirkens sognegård. Studentermenigheden i Århus har inviteret to foredragsholdere fra Muslimsk Ungdoms Center, Imad Yassin og Adnan Brnjak, til at fortælle om islam, og hvordan det er at være muslim i Danmark. I mødelokalet er to langborde dækket op til kaffe med hvidt porcelæn og æblegrønne servietter. Det er dog langt fra alle kopper, der er i brug – de 15 nysgerrige, der er mødt op, optager kun en tredjedel af pladserne. Og ingen af dem er muslimer. Aftenens dialog kommer altså ikke til at foregå blandt gæsterne. Bitten Vad Nedergaard fra studentermenighedsrådet forklarer, at arrangementet kun blev annonceret på Studentermenighedens hjemmesider.
   – Muslimer er velkomne, men tanken var, at VI skulle lære noget om islam.
    Imad Yassin er statsløs palæstinenser, har kone og fem børn og har været ansat som socialrådgiver i Århus Kommune siden 1984. Han har ikke altid været praktiserende muslim. Det var først efter ankomsten til Danmark, at han besluttede sig for at finde ud af, hvad det vil sige at være muslim.
   – Jeg var muslim, men jeg respekterede ikke religionen. Det var forkert. Hvis en muslim afviser en profet eller en af bøgerne, er han ikke længere muslim, fortæller Yassin. Hænderne er i konstant bevægelse for at understrege ordene.
    I fuldskæg, striktrøje og jeans forklarer han, hvorfor islam ikke kan holdes ude af politik.
   – Islam handler ikke kun om ånd, men også om sociale aspekter som at hjælpe de fattige. Derfor er islam politisk. Men politikerne kan ikke lide, at folk står frem med deres tro – uanset om det er kristne eller muslimer.
    Da Yassin er færdig med sit oplæg, fortæller den anden foredragsholder, Adnan Brnjak, kort om sit forhold til islam, og hvordan han kom til Danmark.
    Og så er det tid til dialog. De kristne fingre ryger i vejret, og selvfølgelig, fristes man næsten til at sige, handler det første spørgsmål om kvinder og slør.
   – Som muslim accepterer man Allahs regler af egen fri vilje. Jeg siger altid til journalister: Spørg kvinderne på universitetet. De er veluddannede. Jeg tror ikke, at en eneste kvinde vil sige, at de ikke gør det af egen fri vilje. Politikere kan ikke lave om på det, Gud har bestemt, understreger Yassin.