Aarhus Universitets segl

Frit en forsker

UNIvers præsenterer: Sådan vinder du kapsejladsen

Af Astrid Hellerup Madsen
ahm@adm.au.dk

Spørgsmål:

Hvordan bæller man hurtigst en øl?
(Mathias Sejersen, studerende på sidefaget film og tv)

Svar:

Anne-Louise Gadsbølle, ph.d.-studerende på Institut for Fysik og Astronomi:

Idéen er, at du skal have luft op i flasken for at få væsken hurtigt ud. Det gør du ved at sætte flasken i rotation, så der kommer en luftsøjle inde i den. Når du roterer eller drejer flasken, gør centrifugalkraften, at øllet bliver presset ud mod og rundt i kanten. Du får den bedste effekt, hvis du starter med at rotere flasken, inden du vender den på hovedet for at drikke af den. En ekstra udfordring er, at du ikke må sætte flasken helt hen til munden, for så lukker du luften ude, og dermed sløver du øllets tempo.
    Hvis det lykkes, vil det komme til at gå meget hurtigt, og så bliver den næste udfordring at kunne synke øllet hurtigt nok.

 

Og hvordan gør man så det?

Svar:

Peter Vedsted, læge og professor på Forskningsenheden for Almen Praksis:

Den bedste måde hurtigt at bælle en øl på er, hvis du kan undgå at lave en synkerefleks. Fysiologisk kan det godt lade sig gøre at holde halsen åben, så du så at sige stopper midt i et synk. Det er i princippet det samme, der sker, hvis man hælder øllen direkte ned i halsen gennem en tragt. At kunne kontrollere sin synkerefleks er en teknik, som alle kan lære. Men folk bliver rigtig dårlige af den store mængde alkohol, så pas på hinanden til kapsejladsen!

 

 

 

 

 

 

 

ahm@adm.au.dk