Aarhus Universitets segl

Direktør i egen virksomhed: et super-relevant studiejob

Start din egen virksomhed. Det er budskabet, hvis du ønsker at styrke dit cv med det ultimative studiejob. Lige meget om du vil være selvstændig eller lønmodtager.


Af Astrid Hellerup Madsen
ahm@adm.au.dk

– Hvad brænder du mest for? Det spørgsmål stiller Lone Stubdrup mange gange i løbet af sin arbejdsdag. Hun er projektleder på Studentervæksthus Århus, og hver dag møder hun studerende, der vil høre mere om muligheden for at blive iværksætter sideløbende med studiet.
– For den ultimative idé er ikke det vigtigste, hvis du vil starte din egen virksomhed. Om en virksomhed får succes eller ikke, afhænger af mennesket bag, fortsætter hun.
Derfor er det vigtigt at finde ud af, lige præcis hvad hver enkelt studerende brænder for. Og så kan idé og virksomhed bygges op omkring det, den studerende har mest lyst til og er bedst til at arbejde med.
– Universitetet er fuldt af kloge hoveder. I løbet af deres uddannelse bliver de eksperter på lige netop deres område. Men der kan være langt fra at have ny, opdateret viden og til at vide, hvordan man kan tjene penge på sin viden og gøre det til en levevej, siger Lone Stubdrup.

Men hvad nytter det?
Efter en lang dag på læsesalen kan det måske være svært at se, hvorfor iværksætteri er en vigtig del af ens akademiske karriere.
– Der er ingen tvivl om at viden om iværksætteri og entrepeneurskab styrker cv'et i forhold til mange virksomheder, når studerende skal have job, siger Jens Mølbach, sekretariatschef Akademikernes Centralorganisation (AC).
– Iværksætteri er vanskeligt at kaste sig ud i, ikke mindst for unge uden erhvervserfaring og netværk. Så det viser styrke og kreativitet, hvis studerende tør springe ud i det og starte deres egen virksomhed, uddyber han.
Studentervæksthus Århus tilbyder alle studerende ved Aarhus Universitet en mulighed for at finde ud af, om de har lyst til at prøve kræfter med at drive deres egen virksomhed. Væksthuset hører under Aarhus Entrepreneurship Centre, der står for at koordinere og udvikle aktiviteter inden for innovation og iværksætteri på AU.
– Vi drømmer om at arbejde tættere sammen med uddannelserne. For vi kan hjælpe de studerende til at se, hvad deres fag konkret kan bruges til. Derfor burde iværksætteri være et element på alle uddannelser, siger Lone Stubdrup.

Fedt at have på cv’et
På Handels- og IngeniørHøjskolen i Herning (AU-HIH) er innovation en integreret del af samtlige studieretninger, forklarer Jan Kvist Martinsen. Han er lektor på AU-HIH og leder af Business Factory, der også hører under Aarhus Entrepreneurship Centre.
– Hvis du har din egen virksomhed, er for eksempel faget markedsføring ikke længere tør teori. Så er det et brugbart redskab, det giver mening at lære, siger han.
Alle studierne er bygget op, så studerende kan arbejde med deres egen virksomhed og bruge den som case på de enkelte fag.
En undersøgelse fra AC viser, at studerende med relevante studiejob står meget stærkt, når de skal søge job efter endt uddannelse.
– Det tæller positivt på cv’et, at man har været direktør i egen virksomhed. Nogle sælger deres virksomhed, når de bliver kandidater. Men alligevel har de prøvet forskellige ting, der kvalificerer dem og stiller dem foran i jobkøen. At have sin egen virksomhed er i virkeligheden bare et utrolig studierelevant job, siger han.

STUDENTERVÆKSTHUS ÅRHUS

Alle studerende på AU kan henvende sig til Studentervæksthus Århus for at få vejledning og informationer om iværksætteri og innovation. Se mere på
www.studentervaeksthus.au.dk

Undersøg, om du har en iværksætter i maven, hos Studentervæksthus Århus:
Få en personlig afklaringssamtale: Find ud af, hvad dine styrker er.

Sandbox: Et forløb over ti uger, hvor du kan udvikle idéer og udforske dig selv til workshops og i coachsamtaler.

Iværksættercafé: 11 tirsdage i efteråret 2010. Bliv inspireret på feltet og lær om, hvordan du kommer i gang eller