Aarhus Universitets segl

Strømslugerne i hverdagen

Ingen gider vente på en varm kop kaffe, en kold cola eller et stykke veltempereret slik. Men automaterne, som står klar til at servicere universitetets sultne og tørstige, er også selv forslugne spisere af elregningen.


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk


En gammel, udslidt colaautomat bruger mere strøm end en gennemsnitsfamilie på fire, der bor i lejlighed, og svarer i årligt CO2-udslip til en køretur på over 11.000 kilometer i din bil.
Rundt omkring på Aarhus Universitet står soda¬vandsmaskiner, slikautomater og kaffebryggere og æder sig igennem den ene kilowatt-time efter den anden. Praktiske for den hungrende, ja, men ikke specielt miljøforbedrende.
Tom Ebbe Jakobsen er leder af Studenterhusfonden, der både driver en række kantiner og er en af de virksomheder, der har automater opstillet på universitetet. Han er udmærket klar over, at de potentielt kan være miljøsyndere.
– Vi har generelt fokus på, hvor meget vores apparater bruger strøm. Både i køkkener, kantiner og i automaterne. Men især i forhold til automaterne er det vigtigt at huske, at der også ligger en værdi i at kunne købe her og nu eller få en varm kop kaffe på afdelingen, siger han.    

Skifter til nye
Netop for at skåne miljøet har Studenterhusfonden for et par år siden opsagt aftalerne med vand- og kaffeleverandørerne og opstillet egne automater. En udskiftning, der ifølge UNIvers’ beregninger kan reducere elforbruget i f.eks. sodavandsautomater til næsten en tredjedel. Det er dog ikke alle automatleverandører, der følger samme praksis, forklarer Tom Ebbe Jakobsen.
– Vi står langt fra for alle automater på universitetet, og hvis du er ekstern leverandør og ikke betaler for strømmen, har du nok ikke den store interesse i at udskifte maskinen, før den er helt slidt ned. Det synes jeg i hvert fald, jeg kan se, når jeg kommer rundt på campus, siger han.


Så meget strøm bruger de
Herunder kan du se en opgørelse af, hvor meget strøm de enkelte automater cirka bruger om året. Tallene er dels bygget på målinger foretaget af Teknisk Forvaltning, dels oplysninger fra fabrikanterne.
Til sammenligning har en familie på fire, der bor i lejlighed, ifølge DONG Energy et gennemsnitligt årsforbrug på 3.046 kilowatt-timer. De samme fire gennemsnitspersoner i et parcelhus har et årsforbrug på 5.181 kilowatt-timer.
En kilowatt-time koster ifølge Elsparefonden lige omkring 2 kroner og udleder 500 gram CO2, hvis den er fremstillet på konventionel vis. En kørt bil-kilometer udleder ifølge Teknologirådet til sammenligning omkring 150 gram CO2, hvis bilen kører 15 kilometer på literen.  

Colaautomaten
En gammel model som den på billedet bruger omtrent 3.400 kilowatt-timer om året. De nyere modeller, som både sælger slik og sodavand, bruger omkring 1.300 kilowatt-timer.’

Slikautomaten
Slikautomaten på billedet bruger omkring 1.000 kilowatt-timer om året.

Den store kaffeautomat
De ældre kaffemaskiner som den på billedet bruger omkring 2.400 kilowatt-timer om året. En ny maskine, som der bliver trukket 50 kopper kaffe af hver dag året rundt, bruger omkring 1.000 kilowatt-timer.

Den lille kaffeautomat
Rundt omkring på universitetet har en række afdelinger opstillet en lille hurtig kaffebrygger i køkkenet. Modellen på billedet bruger omkring 1.000 kilowatt-timer om året – hvis man altså ikke slukker den om natten.