Af Tina Lee
tlee@adm.au.dk
Klokken er lidt over seks om morgenen, og redaktionen bag websitet danmarkshistorien.dk sidder i en bus på vej mod København for at modtage Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris 2010 af H.K.H. Kronprinsesse Marys hånd. Prisvinderne får håndværkere med tandsmør og driller hinanden med den uvante påklædning. De er alle i deres stiveste puds. Flere er blevet klippet til lejligheden, og en enkelt har været ude for at købe sit livs første jakkesæt. Kun fodtøjet afslører, at fremtoningen normalt er en anden: fodformede lædersko, farvede snørebånd og store sorte militærstøvler.
Anerkendelse fra højeste sted
Det er første gang, at forskere fra Aarhus Universitet vinder Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris. Det er også første gang, at en gruppe forskere vinder – tilmed humanister.
− Det er en anerkendelse fra højeste sted om, at vi er lykkedes med noget, som efter min bedste mening styrker hele humaniora og viser, hvor vigtig humanistisk forskning er, konstaterer lektor Søren Hein Rasmussen, som er en af drivkræfterne bag danmarks¬historien.dk.
Lang vej mod succes
Det er ni år siden, at idéen til danmarks¬historien.dk opstod på Historisk Institut. I fem år kæmpede initiativtagerne for at skrabe penge sammen til en projektleder, og i yderligere fire år sled redaktionen for at få samlet og skrevet nok materiale til at lancere hjemmesiden. 14. maj 2009 gik danmarks¬historien.dk i luften, og redaktionens hårde arbejde blev belønnet: Hjemmesiden fik i løbet af de første timer på åbningsdagen over 100.000 hits. På otte måneder har siden rundet 1 million besøgende – og folkene bag kan føje en fornem pris til succesen.
− Det er et vigtigt skulderklap. Vi har kun haft ganske få lønnede medarbejdere. De fleste har brugt deres fritid eller er kommet udefra og har sagt, at de gerne vil være med. Derfor er det skønt, at en myndighed anerkender projektet. Det får os til at blive ved, siger Søren Hein Rasmussen.
Pris og pindemadder
I Tycho Brahe Planetarium kaster Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen stjernestøv over dagen, da hun overrækker prisen til Søren Hein Rasmussen og Anne Sørensen på vegne af gruppen af forskere, fordi de har spillet en helt central rolle i at idéudvikle og realisere danmarkshistorien.dk. I vanlig sikker stil charmerer H.K.H. Kronprinsesse Mary presse, publikum og prisvinderne, der alle får et håndtryk og et smil. Historikerne smiler også selv, da de vender oplevelsen over pindemadder og Ceres Royal. Klokken 14.00 går turen hjem til Århus igen. Projektleder Peter Yding Brunbech har sluppet tøjlerne – alting gik, som det skulle. Han deler kolde øl ud, for – som han siger – er det ikke længere nødvendigt at opføre sig royalt.
Pionerarbejde
Den måde, forskerne har samarbejdet omkring tilblivelsen af danmarkshistorien.dk, er mere eller mindre unik, og Peter Yding Brunbech mener, at universitetet kan lære af projektet.
− Man skal ikke bare blive ved med at skrive tidsskrifter, fordi det er det, man altid har gjort. Man skal være der, hvor brugerne er. På den måde viser vi lidt vejen. At universitetet kan bruge de nye kommunikationskanaler og tage det her medie alvorligt.
Lektor Søren Hein Rasmussen er enig.
− Jeg håber, at det her bliver startskuddet til et universitet, der tør bevæge sig ud i de moderne tider og kommunikere på de betingelser, som eksisterer i dag, og dermed også blive et klogere universitet.
På danmarkshistorien.dk kan man i dag finde features som myter i Danmarks historie, mulighed for at lave sin egen historiesamling som pdf-dokumenter og en interaktiv tidslinje, der giver adgang til hjemmesidens materiale. Projektet er under stadig udvikling, og redaktionen brygger på initiativer, der på nye måder kan lære brugerne om Danmarks historie.
En spilgruppe arbejder dag og nat på et adventurespil, der foregår i Århus anno 1458, og til august begynder udviklingen af en smartphone-applikation, der serverer his¬torisk viden på mobilen om det sted, man befinder sig.
Det er forskerne på Institut for Historie og Områdestudier på Aarhus Universitet, som står bag det store opslagsværk