Af Ida Hammerich Nielson
ihn@adm.au.dk
Spørgsmål:
Hvordan opstår en trend?
(Philip Quist, religionsvidenskab)
Svar:
Britta Timm Knudsen, lektor ved Afdeling for Nordisk Sprog og Litteratur (Begivenhedskultur og Oplevelsesøkonomi):
Modetrends kommer typisk fra de unge selv. Det er på gaden, det begynder. De store modefirmaer har folk ansat til at finde ud af, hvad der rører sig. På den måde følger modeindustrien efter de unge trendsættere.
Men hvordan bliver man trendsætter?
Det gør man, hvis man er i stand til at danne mode. Men generelt skaber enkeltpersoner ikke trends. Trends opstår som energier og strømme, der opfanges af nogen. I det førmoderne samfund var idealerne ret faste: det var aristokratiet, kongen eller hoffet. I det moderne samfund er der ikke nogen, som par excellence er idealer eller trendsættere. I princippet kan alle i et demokratisk samfund være trendsættere, typisk vil det dog være subkulturelle grupperinger, pop¬ikoner eller lande som f.eks. USA. Kunsten og naturen kan også skabe trends. Tag hele den økologiske diskurs: Videnskaben opdager, at vi har et problem med global opvarmning. Det giver genlyd i alt muligt andet, f.eks. økofashion. Mode og trends ernærer sig desuden af trangen til at efterabe. Det, vi efteraber, er noget, vi på en eller anden måde eftertragter: at være anderledes, eksotisk, at være først med det sidste nye.
Man ser flere og flere unge mænd med fuldskæg – f.eks. i danske rockbands. Hvor tror du, den trend kommer fra?
Det kan aflæses som en form for kritik af en majoritetsstempling af en minoritet, nemlig muslimerne. På den måde kan man på modeniveau kritisere majoritetens behandling af denne minoritet. Det kan også ses som et godt udtryk for, at moden får energi fra det ”anderledes”. Det er jo ikke alle unge mænd med langt skæg, der tænker sådan. Mange følger bare dem, der startede. Noget lignende gør sig måske gældende med leopardstriber og den afrikanske inspiration i moden i de vestlige lande. Afrika, som på mange områder er totalt no-go, bliver trendy. Det er interessant, hvis man begynder at efterligne kulturer og folkeslag, som ikke er velansete af flertallet, og på den måde viser solidaritet med dem.