Aarhus Universitets segl

Fugle kan høre underjordiske orme

Spørgsmål:
De fleste har sikkert set en fugl, der er ved at trække en orm op af jorden. Men hvordan kan fuglen egentlig vide, hvor ormen er, når den ikke kan se den?
(Jesper Bonde Hansen, dramaturgi, 10. semes­ter)

Svar:
Morten D.D. Hansen, cand.scient. i biologi, natur­vejleder og museumsinspektør ved Natur­historisk Museum:

Netop det spørgsmål er der faktisk lavet et videnskabeligt studie af. Det, forskerne gjorde, var at isolere fuglenes enkelte sanser en for en for at se, hvor godt de kunne finde orm uden for eksempel hørelse, syn eller evnen til at mærke vibrationer i jordoverfladen. Det viste sig, at fuglene brugte alle deres sanser samtidig og sjældent kun en enkelt alene. Men samtidig opdagede forskerne, at den vigtigste af de sanser, fuglene anvender, utvivlsomt er høresansen. Fuglene kan faktisk høre ormenes børster skrabe mod jorden, når de bevæger sig rundt under jorden.
I forsøget viste det sig, at når fuglene ikke havde berøring med jordoverfladen og altså ikke kunne mærke ormenes vibrationer, kunne de stadig med stort held sætte næbet ned det rigtige sted og hive ormen op. For at udelukke synet som faktor jævnede forskerne jordoverfladen, så den var helt ensartet, hvilket heller ikke udgjorde det store problem for fuglene. Men når man nedgravede døde orme, der af gode grunde ikke bevægede sig og dermed ikke lavede lyde, var det pludselig langt sværere for fuglen at lokalisere dem. Derfor konkluderede forskerne, at høresansen er den vigtigste.
Så når man ser en solsort i haven, der koncentreret står stille med hovedet på sned, er det altså fordi, den lytter efter de små knirkelyde og den skraben, som ormene laver under jorden.
Er der andre overraskende måder, fugle finder føde på?
Nu vi taler om orm, så har måger faktisk også en ret smart måde at få fat i dem på. Mågerne har nemlig lært at udnytte, at orme kravler op til overfladen, når de kan mærke vibrationer i jorden omkring dem. Det er noget, mange lystfiskere udnytter, når der skal skaffes orm til fisketuren. Selv har jeg også tit demonstreret det ved at grave med en greb i fugtig mosejord, hvorefter hundrede af orme promte kommer op i lyset. Mågerne har så fundet ud af at udnytte det instinkt hos ormene ved at stille sig op i hundredvis på et lille område og simpelthen trampe i jorden, indtil ormene kravler op, og middagen er serveret. Det er et meget underligt syn, men en temmelig snedig måde at samarbejde om madindsamling på.