Aarhus Universitets segl

Sangen giver ny energi

Når universitetet tømmes for medarbejdere torsdag eftermiddag, samles en flok AU-ansatte for at synge – og være sammen med kollegerne på en anderledes måde.

Af Ida Hammerich Nielson
ihn@adm.au.dk

Alles øjne retter sig opmærksomt mod den unge, solbrændte mand, der netop er trådt ind ad døren. Stor er skuffelsen, da han hiver et kamera op af tasken.
”Er det jeres fotograf? Vi troede lige, det var en potentiel mandlig sanger”, griner et af medlemmerne i universitetskoret CAMPUS. Mænd er en mangelvare i koret, som har inviteret UNIvers til at overvære en øvegang. På denne solrige torsdag eftermiddag, hvor de fleste medarbejdere på universitetet skynder sig hjem for at nyde sommeren i haven, vælger 15-20 AU-ansatte at gå direkte fra jobbet over i kaffestue 3 i Stakladen for bl.a. at øve firstemmige svenske viser. Hvorfor?
– Det at synge gør simpelthen én glad. Det er umuligt at stå med spændte skuldre og ryg, når man synger, så det har også en afslappende effekt. Jeg går altid glad og opløftet fra kor og synger gerne på vej hjem også, siger Kirsten Møldrup, der er kontorfuldmægtig på Institut for Folkesundhed.
It-medarbejder Peder Skovfoged supplerer:
– Det giver fornyet energi at synge. Og så giver det en god fornemmelse at skabe noget sammen.

Spændende at møde andre kolleger

Tid til opvarmning. Korsangerne stiller sig i en cirkel og begynder at rulle med skuldrene og svinge med armene.
– Så laver vi ”brødkrummen”, lyder det fra dirigent Peter Tilsted, hvorefter kormedlemmerne energisk kører tungen rundt i munden efter imaginære brødkrummer.
Efter endnu et par fysiske øvelser sætter dirigenten sig ved klaveret, slår tonerne an til en skala, og pludselig fylder sangen kaffestue 3. Enkelte studerende trasker forbi på gangen udenfor og kigger nysgerrigt ind på den syngende flok.
Flere hovedområder er repræsenteret i koret, der dog har en overvægt af ansatte fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, hvor koret har sin oprindelse. Det er spændende at være sammen med sine kolleger på en anden måde, er deltagerne enige om. Først og fremmest fordi, de simpelthen har det sjovt. Men man får også et indblik i de andres hverdag.
– En af korsangerne arbejder f.eks. med muse-forsøg. Det synes nogen, er lidt specielt, lyder det fra Ulla Schmidt, erhvervssproglig medarbejder på Institut for Medicinsk Mikrobiologi.
Generelt bliver der dog ikke talt ret meget om arbejde, når universitetets sangglade medarbejdere mødes.
– Vi taler mest om alt muligt andet, f.eks. ferier, og hvad vi laver i fritiden. Koret er et åndehul, fortæller Peder Skovfoged.

Skelner ikke mellem VIP og TAP
I mellemtiden har koret kastet sig over en af favoritdisciplinerne: svenske viser. Stemmerne terpes, nogle af passagerne driller, men stemningen er fokuseret. Alligevel bryder koret sammen i et latteranfald, da en af sangene falder fra hinanden i et virvar af falske toner.
”I skal ikke være kede af det”, beroliger dirigenten, ”i middelalderen var dette interval kendt som Djævelens interval, fordi det er så svært at ramme”.
I koret er der både det tekniske og administrative personale og videnskabeligt personale. Blandingen af VIP’er og TAP’er er dog ikke noget, korsangerne spekulerer videre over.
– Her er vi alle lige, lyder det.
Det sociale samvær betyder også en del for koret, der nogle gange er ude at spise sammen eller holder grillaftener. Heller ikke i disse sammenhænge kan koret holde sangen tilbage.
– Vi har også engang siddet på et eller andet obskurt værtshus og sunget, lyder det fra en af koristerne.

Koret CAMPUS

Koret CAMPUS øver hver torsdag kl. 16-17.30 i kaffestue 3 i Stakladen. Der er ingen op­tagelsesprøve – man skal blot være glad for at synge og have en tilknytning til Aarhus Universitet. Hvis du lyst til at være med, så mail eller ring til Janet Mikkelsen på
jm@soci.au.dk eller tlf. 8942 6095. Du kan også bare kigge forbi – det ­koster ikke noget de første par gange. Ellers er kontingentet 100 kroner/md. Koret, der har eksisteret i fire år, har et bredt repertoire af sange – viser, klassiske og moderne – og synger dem gerne flerstemmigt. Koret holder koncerter ca. to gange om året, f.eks. til arrangementer på universitetet.