Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitet viser lysdesign i Shanghai

I samarbejde med arkitektgruppen BIG og lysfirmaet Martin Professional har Center for Avanceret Visualisering og Interaktion ved Aarhus Universitet (CAVI) designet facaden på den roste danske pavillon på EXPO-udstillingen i Shanghai.

 

 


Af Michelle Bach
Studentermedhjælper, CAVI

 

Den 300 meter lange og 12 meter høje spiralformede stålfacade består af ca. 3.600 huller i fem størrelser. Hullerne oplyses af LED lys, som styres gennem avanceret hardware og CAVIs specialfremstillede software. Pavillonen er dermed en stor cirkulær mediefacade med store, grove pixels. Bygningen bliver transformeret til et arkitektonisk medie, der vækkes til live ved skumringstid. En række sensorer overvåger sollysets intensitet og justerer lyset ud fra det. Farverne er primært holdt i lyse og rene farver efter skandinavisk designtradition. Det har været en lang og kompliceret proces, der har budt på mange udfordringer undervejs i facadens tilblivelse, fortæller forskere fra CAVI.
– Vi har arbejdet på projektet i næsten et år, og mange ting har ændret sig i løbet af den tid. EXPO-udstillingen handler jo meget om national branding, og i et land som Kina, hvor alt blinker i regnbuens farver, har det været vigtigt for os at forsøge at skabe en modpol – eller i det mindste et alternativ – til denne tendens, fortæller Tobias Ebsen, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, som via sin tilknytning til CAVI og forskningscentret Digital Urban Living har været en af nøglepersonerne bag designet af facaden til pavillonen.
Ved at bruge nogle af CAVIs designværktøjer såsom avanceret 3D-projektion på fysiske objekter har tilblivelsen af facaden været mulig. Forskerne ved CAVI kigger nu på, hvilke erfaringer de har gjort undervejs, og hvordan de kan omsætte disse til generaliseret viden. De vil publicere denne viden i videnskabelige artikler.
– Der ligger mange forskningsmæssige interesser i et sådant projekt. Vores primære interesse som designere er dels at lære fra selve processen og dels at analysere det færdige resultat. Processen har givet os en enorm indsigt i samarbejdet mellem arkitekter, producenter og ingeniører, men det har også ført til en række teknologiske landvindinger, hvor vi skulle finde nye løsninger undervejs, fortæller Tobias Ebsen.
– Til slut sammenligner vi det færdige resultat med de mange forestillinger, vi har gjort os undervejs, og benytter disse til at skabe et bedre videngrundlag for os selv, men også for andre designere og forskere.
Et af CAVIs forskningsområder er netop mediefacader, og samarbejdet om den danske pavillon kan ses som et projekt i stor international skala, som CAVI kan høste megen viden ud fra.

 

 

Læs mere her:
www.cavi.dk/projects/mediafacades_expo.php