Aarhus Universitets segl

Skjoldhøjkollegiet venter stadig

Fire år efter, at renoveringsansøgningen blev indsendt, venter Skjoldhøjkollegiet stadig på svar på, om betonen skal friskes op eller fortsætte med at falde sammen.

Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk

 

Næsten hvert tiende århusianske kollegieværelse ligger på Skjoldhøjkollegiet i Brabrand, syv kilometer vest for Universitetsparken.
    Derfor når en stor del af Aarhus Universitets studerende også at slæbe flyttekasserne ind i Friis & Moltkes stolte betonbyggeri på et eller andet tidspunkt i deres studietid.
    Men når studerende rykker ind på de næsten 40 år gamle betonværelser, rykker de samtidig ind i et kollegium, hvor værelserne er små, fællesarealerne trænger til en kærlig renovering, og de ellers så arkitektroste boligblokke er begyndt at smuldre.
    Derfor er det også i disse dage fire år siden, at Kollegiekontoret i Århus og kollegiets bestyrelse indsendte deres ansøgning til Århus Kommune om tilskud til en tiltrængt renovering og opgradering af i første omgang en del af de i alt 847 værelser på kollegiet.
    En ansøgning, som endnu ikke er blevet besvaret.

Må reparere i ventetiden
Det manglende svar er Per Juulsen efterhånden godt træt af. Han er direktør for Kollegiekontoret i Århus, som administrerer Skjoldhøjkollegiet og udlejer de fleste ungdomsboliger i Århus.
   – Status lige nu er, at kollegiet efterhånden fremstår mere slidt, end godt er. Og da vi ikke har kunnet få nogen afklaring på vores ansøgning, havde vi i første omgang udskudt nogle vedligeholdelsesarbejder. Nu har vi besluttet, at vi simpelt hen ikke kan udskyde dem længere, så nu laver vi reparationer, også på steder, som vi egentlig har søgt om, skal laves helt om. Men vi kan ikke vente mere, siger han.
   – Det arbejde, vi laver, er for eksempel udskiftning af gulve og køkkener, som vil være spildt, hvis renoveringsansøgningen går igennem, og det hele skal skiftes ud igen om kort tid. Men bokvaliteten er simpelt hen blevet for ringe, siger Per Juulsen.

Kun et pilotprojekt
Den renovering, som kollegiets bestyrelse tilbage i 2006 søgte om penge til, var projekteret til i alt 100 millioner kroner. Halvdelen skulle dække de mest nødvendige betonrenoveringer, og den anden halvdel skulle give 100 heldige værelser eget bad og toilet samt egne køkkener.
    Men selvom kommunen kun er blevet bedt om hjælp til at dække 20 procent af støtten til det store beløb, så har man nu været i alt fire år om at vende tommelfingeren opad eller nedad.
   – Det, vi har søgt om, er ikke penge til at modernisere hele kollegiet. Det er kun til et pilotprojekt, som skal vise, om modernisering af nogle af værelserne kan gøre dem mere attraktive at flytte i. Derfor forstår jeg heller ikke, at beslutningen er så vanskelig at tage, fordi hele kollegiets fremtid først behøver at blive besluttet, når vi kender resultatet af pilotprojektet, siger Per Juulsen.

Udskudt gang på gang
I første omgang var beskeden fra Århus Kommune, at renoveringsansøgningen afventede en redegørelse for den samlede ungdomsboligsituation i Århus. Den kom i 2008.
    Derefter, at man ventede på svar fra Socialministeriet om, hvordan kollegiets fremtidige økonomi kunne organiseres. Det svar kom i januar 2010.
    Ifølge Lone Dannerby Paulsen, der er sekretariatschef i Århus Kommunes magistrat for Teknik og Miljø, hedder den nuværende planlagte svardato på Skjoldhøjkollegiets ansøgning engang efter sommerferien.
   – Vi arbejder på byrådsindstillingen internt. Der er nogle interne drøftelser, vi gerne vil have på plads først. Vi har haft et rådmandsskifte i mellemtiden, og det betyder, at der er nogle ting, man lige bliver nødt til at kigge på en ekstra gang, siger hun.
    Lone Dannerby Paulsen er heller ikke glad for de mange udsættelser.
   – Vi kan jo ikke sige andet, end at det kunne have været rart, hvis sagen havde nået at komme på inden sommerferien, men nu kan vi så konstatere, at det gjorde den ikke, siger hun.  

 

FAKTA OM SKJOLDHØJKOLLEGIET:

  • Skjoldhøjkollegiet har 847 værelser med plads til over 1.000 beboere og ligger i Brabrand i det vestlige Århus.
  • Kollegiet er det største i Århus og det næststørste i Danmark og har i flere år oplevet problemer med manglende udlejning og tomme værelser – dog går udlejningen, ifølge Per Juulsen, lige nu noget bedre end tidligere.