Markering af 75-års dagen for luftangrebet på Gestapos hovedkvarter 31. oktober 1944

Deltagerne i markeringen af 75-års dagen umiddelbart forud for kransenedlæggelsen. Foto Lars Kruse

Det var en kreds af eksterne interessenter, der havde taget initiativ til at invitere til en markering af 75-års dagen for Royal Air Force-luftangrebet på Gestapos nørrejyske hovedkvarter i Kollegium 4 og 5 i Universitetsparken i Aarhus.

Aarhus Universitet tilsluttede sig arrangementet, som blev faciliteret af universitetet på forskellig vis, bl.a. ved at Frandsensalen blev stillet til rådighed, ved at der fra de universitetshistoriske samlinger var blevet fremhentet "museumsgenstande" fra luftangrebet (et bombestyr og en granatsplint) til fremvisning for deltagerne, og at en tovholder fra universitetet stod arrangørerne bi hele vejen gennem arrangementet.

Hertil kommer, at universitetets rektor tilsluttede sig den del af arrangementet, der med kransenedlæggelsen formede sig som en mindehøjtidelighed.

Niels Uffe Dahl og Arne Rosenkvist, der begge overværede luftangrebet for 75 år siden. Foto Lars Kruse
Rektor Brian Bech Nielsen nedlagde en krans på Aarhus Universitets vegne. Foto Lars Kruse
Kransene ved mindetavlen for de omkomne danske bygningsarbejdere. Foto Lars Kruse
I Frandsensalen fremviste initiativtageren til arrangementet, Torsten Glasius, det bombestyr, som hans onkel Steffen Dahl som syvårig havde fundet kort efter luftangrebet og taget med hjem i professorvillaen, hvor professor Torsten Dahl boede med sin familie. 50 år senere - i 2004 - overdrog Steffen Dahl bombestyret til den universitetshistoriske samling ved Aarhus Universitet.

Tidligere markeringer af 31. oktober 1944

• 1954 - (Prorektor Knud Illum ved krans) >