Aarhus Universitets segl

Parkkollegierne beslaglagt af tyskerne

"Kollegierne i Universitetsparken er for Tiden overtaget til andet Formaal" (citat fra Aarhus Universitets årsberetning 1943/1944)

Frem til besættelsens ophør boede der udelukkende mandlige studerende i parkkollegierne. Et kvindekollegium fandtes dog, nemlig Marselisborg Studentergaard, som havde været mandskollegium fra 1928, men som i 1941 var blevet omdannet til kvindekollegium. Efter at Gestapos hovedkvarter var blevet tilintetgjort ved luftangrebet 31. oktober 1944, beslaglagde tyskerne Marselisborg Studentergaard, hvorpå der indrettedes midlertidigt kvindekollegium i en bygning på Vester Allé.

Kollegianere hjemløse

Den 2. oktober 1943 beslaglagde den tyske besættelsesmagt de daværende fem kollegier i Universitetsparken i Aarhus og indrettede dem til jysk hovedkvarter for det hemmelige tyske sikkerhedspoliti: Gestapo.

Dermed stod pludselig 250 kollegianere uden tag over hovedet, men snart var alle dog genhuset takket være Studenterrådets formidlingsarbejde og ikke mindst aarhusianernes store villighed til at stille værelser til rådighed for de husvilde studenter.

Erindringer om udflytningen

I en erindringsartikel skriver Poul Schmidt, der var stud.med. i oktober 1943, følgende om begivenheden:

"Så tog tyskerne kollegierne, og det var selvfølgelig en provokation. Pludselig var vi alle hjemløse. Hvordan skulle vi få tag over hovedet?" Læs fortsættelse (pdf) >

Poul Schmidt: "På kollegium i besættelsestiden", Studenterkollegierne i Århus 1935-1985, s. 61.

I AU Universitetshistories arkiv findes flere erindringer om begivenheden.


I løbet af den første del af 1944 kom Gestapo meget tæt på at optrævle den jyske modstandsbevægelse fuldstændig, og at det ikke skete, skyldtes at det lykkedes at få Royal Air Force med på at udslette Gestapos hovedkvarter ved luftangrebet 31. oktober 1944.