Aarhus Universitets segl

NEKROLOGER 1995

 

Indholdsfortegnelse
Forrige afsnit
Næste afsnit

[Kolofon]

 

ERIK ARNE HANSEN

20.1.1924 - 31.7.1995

Mandag, den 31. juli 1995 døde Erik Arne Hansen 71 år gammel på Århus Kommunehospital efter en række kræftoperationer og nogle måneders sygdom.

Da Erik Arne Hansen forlod Engelsk Institut ved Aarhus Universitet, hans mangeårige arbejdsplads, i november 1988 som førtidspensionist, efterlod han sig et meget mærkbart savn både fagligt og menneskeligt. Det var hans fortjeneste at have bragt Amerikanske Studier til Aarhus Universitet. Efter sin uddannelse som cand.mag. i engelsk og gymnastik ved Københavns Universitet (1952) havde han specialiseret sig i amerikansk historie, politik, litteratur og kultur ved sine studier på det ansete Yale universitet, hvorfra han fik sin doktorgrad (Ph.D.) i 1964. Han havde oparbejdet en enorm viden om amerikanske forhold og sørgede for at få den spredt gennem sine publikationer til forskerne verden over og til sine studerende gennem undervisningen. Han var en ildsjæl, der stod inde for sine synspunkter, og det skaffede ham respekt i mange sammenhænge, også uden for de snævre akademiske kredse.

Han holdt meget af at undervise og formidle viden pa anden vis, og samtalerne med ham var altid meget inspirerende og spændende. Han var meget god til at lytte og til at få information om nye strømninger og ideer. Hans interesseområder og hans viden strakte sig over mange felter: Vi husker hans forkærlighed for Shakespeare, som han kunne citere fra i lange baner. Men ogsa T. S. Eliot som transatlantisk tænker og litterat, Ernest Hemingway og William Faulkner som nyskabende novelle- og romanforfattere havde Erik Arnes store interesse. Han veg ikke tilbage for svært tilgængelige tekster heller: Han underviste i litteratur- og videnskabsteori, og han var altid velinformeret om de seneste strømninger, selvom han aldrig fornægtede sit analytiske ståsted i nykritikken.

Erik Arne Hansen var kommet til os som adjunkt i januar 1962, han blev amanuensis i september 1964 og lektor i august 1968. Han har indført generationer af nysgerrige studenter i litteraturens, ikke mindst den amerikanske litteraturs rige verden og han var altid villig til at dele sin belæsthed og sin viden med andre. Erik Arne Hansen var ikke en lærd, der boede i et elfenbenstarn, han var et rigt, spændende og varmt menneske og som sådan vil han leve videre i vore minder. Karl-Heinz Westarp