Aarhus Universitets segl

NEKROLOGER 2001

 

Indholdsfortegnelse
Forrige afsnit
Næste afsnit

[Kolofon]

 

NIS BJERRE

24.4.1955 - 3.2.2001

Nis Bjerre er død efter længere tids sygdom. Gennem det seneste år svækkedes Nis' tilstand gradvist, og den 3.2.2001 sov han ind i sit hjem.

Nis Bjerre var kandidat fra 1979 og arbejdede indtil 1983 på Kemisk Institut med ESR-spektroskopi af O 2 defekter i krystalinske uorganiske forbindelser. I 1983 flyttede Nis Bjerre forskningsområde og -institut, da han skiftede til laser-spektroskopi på Det Fysiske Institut. Nis Bjerre blev ansat som lektor ved Det Fysiske Institut i 1988. Her var Nis Bjerre både pioner og pædagog i opbygningen af den molekylfysiske forskning. Han havde flere længerevarende udenlandsophold, bl.a. ved Oak Ridge National Laboratory og Stanford Research Institute. Nis Bjerres resultater fra perioden i slutningen af 80'erne nåede international udbredelse og gjorde ham til en meget respekteret og vellidt forsker i både ind- og udland.

I slutningen af 1980'erne blev Nis Bjerre ramt af svær sygdom, hvilket direkte og indirekte kom til at præge resten af hans tilværelse. Efter sin sygdom formåede Nis Bjerre, på forbilledlig vis, at vende tilbage til sit forskningsarbejde, og gennem 1990'erne bidrog han i opbygningen af mange nye forskningsinitiativer inden for optik og molekylfysik. Nis Bjerre disputerede i 1992 med afhandlingen Understanding small molecules .

Nis Bjerre var et alsidigt menneske, der i positiv forstand prægede alle dem, der lærte ham at kende. Han havde en ægte og dybfølt interesse for naturvidenskab, musik og sine medmennesker, og var bl.a. en glimrende pianist. Størst var hans glæde dog, da han i starten af 1990'erne blev gift og stiftede famillie. Hans fire piger var afgjort tilværelsens højdepunkt for Nis Bjerre og gav ham stor glæde og inspiration i de sidste år.

Nis Bjerre var meget vellidt på Kemisk Institut og Institut for Fysik og Astronomi, og han vil blive savnet af de mange, hvis liv han påvirkede.

Æret være hans minde.

Torkild Andersen

Søren Keiding