Aarhus Universitets segl

NEKROLOGER 2001

 

Indholdsfortegnelse
Forrige afsnit
Næste afsnit

[Kolofon]

 

NIELS LYHNE JENSEN

1.7.1920 - 16.1.2001

Niels Lyhne Jensen er død i en alder af 81 år. Han var lektor ved Institut for Nordisk Sprog og Litteratur ved Aarhus Universitet fra 1969 til 1990, med særligt henblik på nordisk litteratur. Han var cand.mag. i dansk og engelsk (1947) og opnåede i 1960 titel af M.A. fra Dunelm. De første mange år af hans arbejde faldt i England, hvor han var lecturer i dansk, først (1950-1967) i Newcastle, dernæst (1967-69) i Norwich. Efter sin tilbagekomst til Danmark fortsatte hans kontakt med det engelsksprogede område; således var han i 1978-79 gæsteprofessor i nordisk litteratur ved universitetet i Wisconsin-Madison. Blandt andet administrerede han i adskillige år de nordiske sommerkurser ved Aarhus Universitet.

Hans interesser spændte vidt. Ud over nordisk litteratur beskæftigede han sig også med eventyrforskning og antropologi, således i et arbejde om grønlandske leveforhold. Hans litterære forskning var koncentreret om perioden 1870-1900, men han har skrevet om et bredt spektrum af nordisk litteratur, fra Hieronimus Justesen Ranch til Thorkild Hansen. Hans to største arbejder udkom begge på engelsk. Det drejer sig om en antologi af Grundtvigs skrifter, A Grundtvig Anthology (Forlaget Centrum 1984) og en monografi om J.P. Jacobsen, Jens Peter Jacobsen (Twayne Publishers 1980), som begge fik fine anmeldelser, nationalt og internationalt.

Niels Lyhne Jensen var en meget hjælpsom kollega; han havde et let og lyst temperament; han var meget musikalsk og havde en smuk sangstemme, som han gerne brugte i undervisningen. Han begyndte sin ansættelse i Århus med stor entusiasme, men tænkte tilbage på tiden i England med en vis længsel. Han var aktiv til det sidste, bl.a. som foredragsholder, og ved sin død havde han netop afleveret en række artikler om danske forfattere til et større engelsk værk Encyclopedia of Life Writing (Fitzroy Dearborn Publishers, 2001), hvor han også var i redaktionens rådgivningsgruppe. Ved sin død var han langt i arbejdet med en bog om ateismens historie.

Henrik Jørgensen