Aarhus Universitets segl

Netværk kræver nursing

Netværksdannelsen mellem nystartede virksomheder og travle forskere og studerende skal være konkret og umiddelbart givtig for begge parter, forklarer Niels ­Christian Sidenius, der er administrerende direktør for INCUBA Science Park, hvor Signaturgruppen har hjemme.


Af Kristian Serge Skov-Larsen

Niels Christian Sidenius forstår sagtens, at nystartede virksomheder som Signaturgruppen lægger al deres fokus på forretningen og ikke på det langsigtede samarbejde med forskere, som ellers skal være Katrinebjergs styrke.
  – Både forskere og virksomheder har konkrete opgaver, som de ikke kan lægge fra sig, fordi der kommer nogle og gerne vil netværke med dem. For en nystartet virksomhed nytter det ikke at bruge alle sine kræfter på at skabe kontakter, man kan bruge om et år eller to, hvis det går ud over indtjeningen i næste måned. Derfor er det vores opgave at skabe rammerne og mulighederne for netværksdannelse, så parterne med en minimal indsats kan høste gevinsterne, siger direktøren for INCUBA Science Park, hvis godt 31.000 m2 til vækst-virksomheder er fordelt på tre placeringer: på Katrinebjerg dør om dør med Aarhus Universitets it-uddannelser, i Skejby tæt ved Universitetshospitalet og på Gustav Wieds Vej lige ved Universitetsparken.

Gevinst til alle
Netop fordi alle parter er travle, mener Niels Christian Sidenius, at den “nursing”, som INCUBA Science Park og Aarhus Universitet tilbyder på et sted som Katrinebjerg, er helt essentiel.
  – Det unikke tilbud på Katrinebjerg er, at virksomheder, der lever af viden, kan ligge fysisk tæt på de mennesker, der producerer den nyeste forskning. Når vi samtidig udnytter rammerne til at skabe aktiviteter, der bringer forskere, studerende og virksomheder sammen, giver det et samspil, som ikke ville blive skabt af sig selv. Og vi kan se, at det virker, understreger den administrerende direktør og forklarer, at 40 procent af virksomhederne i INCUBA Science Park i starten af 2009 havde et konkret samarbejde i gang med en af de nærliggende uddannelsesinstitutioner.
  – Men det er da en stående udfordring hele tiden at sørge for at skabe kontakten og holde den ved lige. De fysiske rammer gør deres, men de er ikke nok i sig selv. Det kræver et vedholdende arbejde hele tiden. Heldigvis kan vi også se, at der er en gevinst hele vejen rundt, når det lykkes, siger han.

Fakta om INCUBA Science Park:

  • INCUBA Science Park driver en masse små erhvervslejemål, hvor virksomheder kan leje sig ind, hvis de ønsker at være tæt på det århusianske forsknings- og uddannelsesmiljø. Parken har afdelinger på Gustav Wieds Vej tæt på universitetet, på Katrinebjerg tæt ved it-uddannelserne og i Skejby tæt ved Skejby Sygehus. I alt lejer INCUBA 31.000 m2 erhvervslokaler ud – alene på Katrinebjerg 13.000 m2.
  • Bag INCUBA Science Park står bl.a. en række private aktionærer, Incuba A/S, Århus Kommune, Region Midtjylland og Aarhus Universitets Forskningsfond.
  • Ved udgangen af 2008 boede i alt 127 virksomheder i INCUBA Science Park – heraf 44 opstartsvirksomheder og 83 mere etablerede virksomheder.
  • Virksomhedsomsætningen var i 2008 på 26 procent – det vil sige, at hver fjerde virksomhed i løbet af året enten flyttede til nye og måske større lokaler eller opgav forretningen.
  • Opgjort i januar 2009 havde godt 40 procent af virksomhederne samarbejde med forsknings- og uddannelsesinstitutioner.